Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν οι κυριακάτικες


Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική μάχη για την 17η Ιουνίου! Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια διαφορά υπέρ της ΝΔ που κυμαίνεται από το ισχνό 1,1% έως το σημαντικό 5,7%. Ωστόσο, εξακολουθεί να φαίνεται πως η δυναμική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη! Τώρα όλα θα κριθούν στο ποιος θα κάνει τα λίγότερα λάθη!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου των τεσσάρων τελευταίων δημοσκοπήσεων:

ALCO

Στις 2,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO στην οποία η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με 25,6% ενώ το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί με 22,9%.

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έπονται με 6,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,6%, ενώ ΔημΑρ και ΧΑ κινούνται μαζί περί το 4,6%.

Προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς, σύμφωνα με την ALCO, τον πρόεδρο της ΝΔ επιλέγει το 42%, έναντι 24%, που επιλέγει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπα Research

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 25,8%, έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.

Μεγάλη διαφορά και άνετη επικράτηση της ΝΔ καταγράφει αυτή η έρευνα, με το κόμμα του Α. Σαμαρά κοντά στο 26%, τον ΣΥΡΙΖΑ περί το 20%, ενώ τους ΑΝΕΛ στο μισό του εκλογικού του ποσοστού, περί το 5,4%. Κατά τα λοιπά τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με αυτά της ALCO.

MARC


Προβάδισμα τριών μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC, που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4%, ενώ εμφανίζει και τη Δημιουργία Ξανά/Δράση σε ποσοστό εισόδου στη Βουλή, 3,8%.

Σύμφωνα με τη MARC, το 64,8% των πολιτών εκτιμά πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την ώρα που το 21,1% ζητά την ακύρωση της συμφωνίας και την καταγγελία του Μνημονίου.

MRB

Μάχη στήθος με στήθος, δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη REAL NEWS, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,2%, αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.

Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά, συγκεντρώνοντας το 42,9%, από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%. Η μεγάλη πλειοψηφία (87,8%), εξάλλου, ζητά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την MRB.