Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Την αποχώρηση τους από την Κρήτη άρχισαν ανακοινώνουν σε ναυτιλιακούς πράκτορες, σημαντικές ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς το μεταφορικό έργο έχει μειωθεί κατά 60% τους τελευταίους 18 μήνες! Το ενδιαφέρον των ναυτιλιακών εταιρειών για την Κρήτη έχει μειωθεί, καθώς αρχίζουν να τη θεωρούν «ασύμφορη».

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε η «Π» εκτιμούν ότι η αποχώρηση σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών από την αγορά της Κρήτης θα επιβαρύνει αρκετά το κόστος των εξαγωγών. Κι αυτό, διότι οι μεταφορές θα γίνονται κυρίως από εταιρείες που θα έρχονται στην Κρήτη όταν υπάρχει μεταφορικό έργο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών από τις κρητικές επιχειρήσεις οι οποίες στρέφονται στις εκτός Ελλάδας αγορές για να μειώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Έγκυροι παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν επίσης ότι η μείωση του μεταφορικού έργου στις εισαγωγές παρατηρείται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους με πρώτο τον κατασκευαστικό που φθάνει σε ορισμένα εμπορεύματα (π.χ. είδη υγιεινής) μέχρι και το 80%! Σημαντικά συνέβαλε στη μείωση, εκτός από την πτώση της ζήτησης, η απαίτηση των ξένων προμηθευτών για πληρωμές τοις μετρητοίς πριν την φόρτωση των εμπορευμάτων.

Τα φορτηγά μεταφορών

Σε ποσοστά μεταξύ 65 και 70% μειώθηκαν οι διεθνείς μεταφορές (εισαγωγές και εξαγωγές) με τα Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα την τελευταία τριετία, όπως είπε στην «Π» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αντώνης Λυδατάκης.

Υψηλότερα είναι τα ποσοστά της μείωσης στις εισαγωγές. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 η μείωση των μεταφορών εμπορευμάτων με φορτηγά από τις ευρωπαϊκές χώρες προς την Κρήτη φθάνει το 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Λυδατάκη. Κατά συνέπεια μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις στο χώρο των μεταφορών.

Ο κλάδος ο οποίος και από αυτές τις μετρήσεις φαίνεται να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις είναι των κατασκευών, καθώς εμφανίζεται σημαντική πτώση στις εισαγωγές διαφόρων εμπορευμάτων όπως κατασκευές ξύλου, έπιπλα, κουφώματα, είδη υγιεινής κλπ.