Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Καταδίκη μαιευτήρα του Βενιζελείου

Αθώες οι δύο μαίες που είχαν κατηγορηθεί


Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε μαιευτήρα-γυναικολόγο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος ενός νεογνού. Σε δίκη παραπέμφθηκαν και δύο μαίες, οι οποίες αθώθηκαν.

Η υπόθεση ωστόσο πήρε νέα τροπή καθώς μετά την έκδοση της απόφασης, το δικαστήριο αποφάσισε-και με αίτημα του εισαγγελέα έδρας-να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας, να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στην επιμελήτρια της κλινικής κατά τον κρίσιμο χρόνο του τοκετού.

Η υπόθεση χρονικά εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ο γιατρός που καταδικάστηκε χθες, τότε ήταν ειδικευόμενος, μόλις στο δεύτερο έτος. Από την πλευρά του θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Το περιστατικό

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2007 εισήχθη στην μαιευτική κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου μία νεαρή επίτοκος από την Αλβανία. Όπως αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα, διαπιστώθηκε πτώση των παλμών του εμβρύου, γεγονός το οποίο αποτελεί-σύμφωνα με τους ιατρικούς κανόνες της μαιευτικής τέχνης και επιστήμης-ένδειξη για την υποβολή της επιτόκου σε επείγουσα καισαρική τομή, προς αποτροπή του ενδεχόμενου πρόκλησης στο έμβρυο εγκεφαλικών βλαβών, καθόσον η πτώση των παλμών, υποδηλώνει πτώση της παροχής αίματος και κατ’ επέκταση πλημμελή οξυγόνωση του εμβρύου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, η επίτοκος υποβλήθηκε σε φυσιολογικό τοκετό “και επιχείρησαν την διεκπεραίωση του με την χρήση εμβρυουλκού”. Κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας, η οποία ήταν ανεπιτυχής, λόγω αδέξιων χειρισμών, προκάλεσαν στο έμβρυο εξωτερικές παραμορφώσεις.

Στην συνέχεια και αφού ήδη είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, υπέβαλαν την επίτοκο-σύμφωνα πάντα με το κλητήριο θέσπισμα, σε καισαρική τομή (πρωινές ώρες της 12ης Σεπτεμβρίου) με αποτέλεσμα το νεογνό να γεννηθεί άσφυγμο και χωρίς αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, με εικόνα μη συμβατή με την ζωή.

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, ο θάνατος του νεογνού επήλθε την επόμενη ημέρα, συνεπεία βαρείας περιγεννητικής ασφυξίας”.

Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ήταν ο κ. Διονύσης Βέρρας.