Φοροκυνηγητό σε οφειλέτες και επιχειρήσεις

Μετά τη “βουτιά” στα έσοδα του κράτους


Πλήρη εκτροχιασμό των εσόδων καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον τρέχοντα μήνα. Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έδειχναν πτώση στα έσοδα κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, όσο προχωρούν οι ημέρες τα στοιχεία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες φέρνουν τα έσοδα μέχρι στιγμής να καταγράφουν πτώση της τάξεως του 25%-30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Στο υπουργείο Οικονομικών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις τελευταίες ημέρες του μήνα που γίνονται συνήθως και οι περισσότερες πληρωμές. Επίσης, περιμένουν να εισπράξει το Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις. Αλλωστε κάτι τέτοιο δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.

Στο υπουργείο Οικονομικών πέραν από τις εισπράξεις των φόρων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των εντύπων της εφορίας, ρίχνουν το βάρος στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος. Ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δοθεί και νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότερα άτομα στη ρύθμιση και να εισπραχθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του κράτους.

Σημειώνεται ότι ο Μάιος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που εμφανίζει το κράτος δραματική μείωση των εσόδων και αποδίδεται τόσο στην προεκλογική περίοδο όπου καταγράφεται ιστορικά χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και στην αυξανόμενη ύφεση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρέωσεων.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS κ. Χάρη Θεοχάρη αλλά και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου και συζήτησαν τα μέτρα εκείνα που θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των εσόδων.

Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που καταγράφεται πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ακόμη θα εντοπιστούν μέσω διασταυρώσεων οι επιχειρήσεις που συστηματικά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ενώ το βάρος θα πέσει και στο κυνήγι το ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη από 300 ευρώ και άνω. Το ποσό αυτό δεν έχει καθοριστεί τυχαία, αφού πάνω από αυτό μπορεί η εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενοικίων εις χείρας τρίτων κτλ.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε την αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 για την πληρωμή περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που κανονικά λήγει στις 15 Ιουνίου, στο υπουργείο Οικονομικών δέχονται εισηγήσεις να δοθεί παράταση μόνο για τις ηλεκτρονικές αφού πολύς κόσμος για πρώτη φορά θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία και δεν είναι εξοικειωμένος. Ομως, είναι πολύ πιθανόν αν τελικά αποφασιστεί να δοθεί παράταση να αφορά οχι μόνο τις ηλεκτρονικές αλλά και τις χειρόγραφες δηλώσεις.