Eνα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφονται στο νέο βιβλίο του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, κ. Γιώργου Παναγιωτάκη, με τίτλο «Η επική Μάχη της Κρήτης».

Το βιβλίο περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και εικονιστικό υλικό που προέρχεται από αρχεία του εξωτερικού και άλλες δυσπρόσιτες πηγές και φωτίζει την επίμαχη ιστορική περίοδο.

Η Μάχη της Κρήτης με την αντίσταση του κρητικού λαού αποτελούν ένα αναπόσπαστο κείμενο και δύο συστεγασμένους θεματικούς άξονες που μεταφέρουν τον αναγνώστη νοερά στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

Πρόκειται για μία καλαίσθητη επίτομη έκδοση 353 σελίδων που περιλαμβάνει τέσσερις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά.

Περιέχει σπάνιους έγχρωμους χάρτες, στιγμιότυπα από τις επετειακές εκδηλώσεις των 50 χρόνων, λαοφιλούς ζωγραφικούς πίνακες και διάφορες αναπαραστάσεις από την απαγωγή του Γερμανού στρατιώτη, Καρλ Κράιπε, και του Ιταλού, Άγγελου Κάρτα, που δίνουν τη δική τους αισθητική διάσταση στο όλο έργο.

Χαρακτηρίζεται ως μία αξιοπρόσεκτη και ιστορικά τεκμηριωμένη εργογραφία, γύρω από τη Μάχη της Κρήτης.

Ο συγγραφέας αναφέρει πως η Μάχη της Κρήτης υπήρξε μοναδική για τρεις λόγους.

“Πρώτο. Γιατί είναι η πρώτη μάχη που κερδίζεται αποκλειστικά από αερομεταφερόμενες μονάδες.

Δεύτερο. Γιατί ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Φράιμπεργκ έχει στη διάθεσή του μια μοναδική και πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον εχθρό. Η πηγή αυτή είναι το σύστημα UTRA, με το οποίο είναι δυνατή η αποκρυπτογράφηση των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών σημάτων που αφορούσαν την επιχείρηση “Ερμής”. Τα γερμανικά τηλεγραφήματα κρυπτογραφούνται με μια συσκευή που ονομάζεται “αίνιγμα”. Ενα αντίγραφο του συσκευής αυτής δίδεται από τους Πολωνούς συμμάχους στους Βρετανούς.

Ετσι, από τις 6 του Μάη οι Βρετανοί γνωρίζουν όχι μόνο την ημερομηνία, αλλά ακόμα και την ώρα που θα γίνει η αερεπίθεση, καθώς και τα μέρη που θα πραγματοποιηθεί.

Τρίτο. Σε κανένα άλλο μέρος του ευρωπαϊκού και αφρικανικού χώρου που μεταφέρουν τον πόλεμο τα ναζιστικά στρατεύματα δεν συναντούν αντίσταση του άμαχου πληθυσμού, η οποία μάλιστα δεν σταμάτησε με την κατάκτηση της Κρήτης αλλά συνεχίστηκε μέχρι την οριστική συντριβή των δυνάμεων του Αξονα. “Στην Κρήτη μόνο οι πέτρες δεν σηκώνονταν μοναχές τους να μας χτυπήσουν. Κάθε έμψυχο μας πολεμούσε και μας πολεμά μέχρι την ύστατη στιγμή κάνοντας έτσι τη μάχη αυτή μια από τις πιο παράδοξες και ένδοξες μάχες της Ιστορίας”, θα γράψει αργότερα στις σημειώσεις του Γερμανός αξιωματικός”, εξηγεί.