Δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από την Ευρωζώνη

Ορίστε άλλη μια μαρτυρία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αν οι Ελληνες πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να αποχωρήσουν, θα πρέπει οι χώρες της να την αποδεχθούν, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα διακοπεί και η βοήθεια προς την Αθήνα, διευκρίνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Αναφερόμενη στην κριτική τής μέχρι τώρα αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τη δανειακή σύμβαση, η κ. Φέκτερ παραδέχτηκε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολύ επώδυνα για τους Ελληνες και στοίχισαν πολλά χρήματα στην Ευρωζώνη, όμως δεν υπήρχαν και άλλες δυνατότητες.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωζώνη, η ίδια θεωρεί πως ο κίνδυνος μετάδοσης έχει σήμερα περιοριστεί και το τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη είναι εξοπλισμένο, ωστόσο μεγάλες ζημίες θα επέφερε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις χώρες που συμμετέχουν στο δάνειο.

Η κ. Φέκτερ επανέλαβε τη θέση της πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα, από εκείνο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Υπενθυμίζω, πως την Πέμπτη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις της στην Αυστριακή Τηλεόραση είχε προειδοποιήσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως είπε, η πρακτική εφαρμογή μιας αποχώρησης είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

Αν και τον είχαν “κομμένο” τα μεγάλα κανάλια τον Παυλόπουλο, τα κατάφερε και βγήκε από τους πρώτους.

Γι’ αυτό και τα πολλά συγχαρητήρια χθες από βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Περισσότερο χειροκρότημα από τον Σαμαρά εισέπραξε χθες ο Καραμανλής όταν μπήκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σηκώθηκαν όρθιοι οι “γαλάζιοι” κι άρχισαν το χειροκρότημα μόλις μπήκε στην αίθουσα.

Εκείνος περιορίστηκε να τους χαιρετήσει μ’ ένα νεύμα και πήγε στα “ορεινά!”

Η ΒΟΥΛΗ

Κι αν ακόμη πάμε σε επαναληπτικές εκλογές αυτή η Βουλή θα συγκληθεί στις 17 Μαΐου και θα ορκισθούν οι βουλευτές.

Μετά αναλαμβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση (που ορίζει ο Παπούλιας) που θα διεξάγει τις εκλογές.

Ο... ΦΡΕΣΚΟΣ

Α, δεν θα τα πάμε καλά με τον Βενιζέλο που λέει πως είναι όπως... ο Ανδρέας (τρομάρα του).

Είπε χθες πως θα τ’ αλλάξει όλα γιατί ΠΑΣΟΚ σάπισε!

Δηλαδή εκείνος που είναι παλαιότερος και από τον Χαρ. Τρικούπη αισθάνεται φρέσκος;

Θα μας τρελάνει ο Μπένι ή του... ξεφεύγουν;

ΤΩΡΑ

Και τώρα, αυτές τις ώρες αποδεικνύεται (για άλλη μια φορά) η ανικανότητα των πολιτικών που υποτίθεται ότι ορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου.

Μέχρι τώρα έπαιζαν το παιχνίδι στα εύκολα (κάνοντας διορισμούς και μοιράζοντας χρήμα) και στις γεμάτες πλατείες από τους αφιονισμένους οπαδούς τους που ζητούσαν κι άλλα!

Αλίμονο αν μας “σκάσει” και κάποιο εθνικό θέμα...

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ;

Ελπίζω να διάβασαν χθες τα όσα έγραψε η “WALL STREET JOURNAL” (στη χθεσινή “Π”) εκείνοι που αφελώς από την εποχή του Γιώργου πιστεύουν ότι τα μνημόνια θα σώσουν τη χώρα.

Στόχος τους δεν είναι να μας σώσουν αλλά να μας τιμωρήσουν!

Αυτά βλέπει ο κόσμος και πάει “καρφωτός” στον Τσίπρα...

ΚΟΛΛΗΣΕ

Κόλλησε η εργολαβία του δήμου στην Ούλαφ Πάλμε γιατί η Cosmote δεν μεταφέρει τα καλώδια που εμποδίζουν. Παιδιά κάντε κάτι γιατί ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί...

ΟΙ... ΑΙΧΜΕΣ

Αλλος γίγαντας αυτός της πολιτικής σκέψης.

Αιχμές κατά του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αφήνει ο βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα, Γεώργιος Καλαντζής, θεωρώντας ότι με νέα προσφυγή στις κάλπες δεν θα πραγματοποιηθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των πιθανών ευθυνών του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το πώς προσέφυγε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο.

Δηλαδή τι θες να πεις βρε σύντροφε;

Μήπως τα ‘χουν βρει ο Γιώργος με τον Τσίπρα; Θα δούμε δηλαδή τον γίγαντα Γιώργο στον... ΣΥΡΙΖΑ; Τέτοια θέλω ν’ ακούω!

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ

Δεν τον βόλεψε τον Αβραμόπουλο να τα πει χθες στην Κ.Ο. κι έτσι γράφει άρθρο στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Προβλέπω να εξαντληθεί πριν έρθει εδώ...

Η... ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Θα μας κάνουν να το... πιστέψουμε στο τέλος πως οι Τούρκοι τ’ αγοράζουν όλα στην Κρήτη.

Από μια άποψη (πέρα από το φανταστικό του θέματος) καλό το βρίσκω αν έρθουν και οι... Τουρκάλες χανούμισσες...

ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ

Εγκρίθηκε το κονδύλι των 3 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ω χαρώ τα είναι τέτοιες εποχές...

ΤΩΡΑ;

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αλλά μαθαίνω ότι κλείνει τα γραφεία του στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς.

Ε, καλά κι αυτοί τώρα παίρνουν μια τέτοια απόφαση που αρχίζει... η ανάπτυξη κι έρχονται τα κονδύλια απ’ έξω;

ΤΑΠΙ

Ταπί και ψύχραιμο έχει μείνει το κράτος. Πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις.

Οσοι έχετε λαμβάνειν, ξεχάστε το!

ΤΟ... ΘΕΑΤΡΟ

Το είπε ο (ευφυής) Πάγκαλος ότι παίζουν θέατρο αυτές τις μέρες οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανιζόμενοι δήθεν πως διαφωνούν για τη νέα κυβέρνηση.

Αλλού είναι το πρόβλημα. Είναι το ποιος θα βάλει την υπογραφή του στα νέα μέτρα και θ’ απολύσει τους 150 χιλ. υπαλλήλους από το Δημόσιο.

Εκεί παίζεται το παιχνίδι!

ΚΑΙΝΕ!

Το είχαμε προβλέψει εμείς εδώ στην “Π” από την πρώτη στιγμή. Τα μνημόνια και τα μέτρα τρώνε όσους τα υποστηρίζουν! Ηδη έχουν διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Επονται οι υπόλοιποι...

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Εχω και μια πρόβλεψη: Τέλος του χρόνου θα καίγεται εδώ το πελεκούδι...

Ο,τι έχουμε δει δεν είναι τίποτα σ’ αυτά που θα δούμε τότε.

Ας καταγραφεί κι αυτή...

Ο ΦΟΒΟΣ

Εχει πανικοβληθεί ο φίλος μου ο “Κουκουές” που έχει τρία σπίτια και μερικές χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα για το αν θα φύγουμε ή όχι από το ευρώ.

Κατά τ’ άλλα είναι πρώτος με την κόκκινη σημαία...

Ευτυχώς που τον καθησύχασα...

ΔΥΣΚΟΛΟ

Βλέπω από τώρα δύσκολη τη συνύπαρξη πολλών στη Βουλή με τους “Χρυσαυγίτες”. Θα έχουμε μαλλιοτραβήγματα και να το θυμάστε...

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή της ημέρας που ορκίζεται στα νέα του καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, θα τον υποδεχτεί η Γερμανίδα Καγκελάριος για την πρώτη τυπική γνωριμία.

Αυτό για όσους ανησυχούν...

ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ

«Το φταίξιμο για την αυξανόμενη φτώχεια στην Ελλάδα βαραίνει την τρόικα, τα πακέτα μέτρων θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας χθες στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandfunk».

«Κανείς Ευρωπαίος δεν μπορεί να εθελοτυφλεί και να μην βλέπει πως η πολιτική της τρόικας -που εξ αρχής δεν όρισε σωστές βάσεις- έχει ακολουθήσει μια λάθος τακτική. Το ένα πέμπτο της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν οποιοδήποτε εισόδημα και αυτός είναι ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Χατζημαρκάκης.