Εκτός Βουλής οι μισοί υπουργοί

Και οι “κηπουροί” του Γιώργου


Πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά εκ των οποίων συμμετείχαν μάλιστα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, μένουν εκτός Βουλής με δεδομένη την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα κατά την εκλογική διαδικασία της 6ης Μαίου.

«Ηχηρά» ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παλαιοτέρων και νεώτερων, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την σχέση εμπιστοσύνης τους με τους πολίτες, οι οποίοι τους γύρισαν την πλάτη.

Η μεγαλύτερη «σφαγή» για το ΠΑΣΟΚ συντελέστηκε στην Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, την μεγαλύτερη πανελλαδικά όπου το κόμμα μόλις και μετά βίας εκλέγει τέσσερις βουλευτές, αποχαιρετώντας 16 έδρες.

Ειδικότερα εκτός κοινοβουλίου μένουν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Μιλένα Αποστολάκη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέπας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η Άννα Νταλάρα, ο Γιάννης Βούρος, η Ροδούλα Ζήση, αντιπρόεδρος της Βουλής και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Σφαγή» όμως επικράτησε και στην Α’ Αθηνών όπου όπως όλα δείχνουν τη μία και μοναδική έδρα που κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, την καταλαμβάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Κατά συνέπεια εκτός Βουλής τίθεται η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης από τον πρώτο. Εκτός μένουν ακόμα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο Νάσος Αλευράς.

Εκτός κοινοβουλίου μένει και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ήταν υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής.



Δεν εξελέγη ο πρόεδρος της Βουλής

Το ΠΑΣΟΚ στην Καστοριά δεν εκλέγει βουλευτή και έτσι εκτός κοινοβουλίου τίθεται και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Η λαμπερή Άντζελα Γκερέκου είναι επίσης από τους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαίου αφού επίσης το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή στην Κέρκυρα.

Στην Κορινθία επίσης το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή και έτσι δεν εκλέγεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Την ίδια ώρα σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η εκλογή στην Ά Θεσσαλονίκης όπου το ΠΑΣΟΚ εκλέγει έναν μόνο βουλευτή και την έδρα αυτή θα καταλάβει ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Έτσι εκτός Βουλής αναμένεται να μείνει-εκτός απροόπτου-η Εύα Καϊλή.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του, το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή σε 19 από τις 56 περιφέρειες της χώρας.