Εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα των εθνικών αγώνων του λαού μας Κρητός στρατηγού Ιωάννη Σωτ. Αλεξάκη ο οποίος ως ανυπολοχαγός εισήλθε πρώτος στη Θεσσαλονίκη κατά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό την 26η Οκτωβρίου 1912 θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου (επί της οδού Ανδρόγεω 2).
Διοργανωτές είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξω Ποτάμων Λασιθίου και οι συγγενείς του αείμνηστου στρατηγού.
Θα χαιρετίσουν οι αντιστράτηγος ε.τ. Ιωάννης Ηλία Αλεξάκης, εκ μέρους των απογόνων του τιμωμένου ήρωα και Δημήτριος Κ. καρατζάνης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Κρήτης.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες του Τίτου Ιωαν. Αθανασιάδη δημοσιογράφου διευθυντικού στελέχους αθηναϊκών εφημερίδων, ιστορικού και συγγραφέα με θέμα: “Ο στρατηγός Ιωάννης Σωτηρίου Αλεξάκης και η εποχή του και του Κώστα Ι. Μπαντουβά πρώην βουλευτή και υπουργού “Ο Ιωάννης Σωτ. Αλεξάκης ως παράγων του βενιζελισμού”.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα γίνει από τον ιστορικό και συγγραφέα Γεώργιο Ι. Παναγιωτάκη.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη στιγμή που ως ανθυπολοχαγός επί κεφαλής τάγματος Κρητών μπήκε στη Θεσσαλονίκη το 1912, μεταξύ των οποίων και ο ανιψιός του στρατηγός επί τιμή Ιωάννης Ηλία Αλεξάκης προσφέρουν στις νεότερες γενιές χάριν της μνήμης του το “Εγκώμιον” ένα βιβλίο για τη ζωή του.
Οπως αναφέρουν, “η περίοδος (1885-1980) που έζησε και έδρασε ο στρατηγός Ιωάννης Σωτηρίου Αλεξάκης υπήρξε από τις κρισιμότερες και σημαντικότερες του σύγχρονου Ελληνισμού. Στη διάρκειά της “η μικρά, αλλά έντιμος Ελλάς” εμεγαλύνθη και εδοξάσθη. Σ’ αυτό συνέβαλε κατά το μέτρο των δυνάμεων του και ο Ιωαν. Σωτ. Αλεξάκης.
Ο Ι. Αλεξάκης γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη και παιδί ακόμη είδε τον κατακτητή να σφαγιάζει αθώους συμπατριώτες του επειδή επόθησαν την ελευθερία και αγωνίστηκαν γι’ αυτήν.
Από τότε το μικρό χωριατόπουλο από τους Εξω Ποτάμους Λασιθίου ορκίστηκε να συμβάλει στην ελευθερία της ιδιαίτερης πατρίδας του και τη δόξα της Ελλάδας.
Υπήρξε πιστός στον όρκο του. Εμαθε γράμματα. Σπούδασε. Εγινε στρατιώτης και πολέμησε για τη δόξα της Ελλάδας σε όλους τους πολέμους της μέχρι το 1944. Τέσσερις φορές έχυσε το αίμα του για το μεγαλύτερο ιδανικό όπως το περιέγραψε ο Σωκράτης. Υπηρέτησε πιστά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ελευθερωτή της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης, της Κρήτης και του Αιγαίου. Αυτόν που μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών.
Πολέμησε εναντίον του εχθρού της πατρίδας του στη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία παντού όπου αυτή τον κάλεσε και επέσυρε τον θαυμασμό και τα εγκώμια μεγάλων ξένων - συμμάχων της Ελλάδας - στρατηγών και των κυβερνήσεών τους.