Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών του Πολυτεχνείου, εκπροσώπων του ΤΕΕ ΤΑΚ επισημονικών φορέων, αλλά και της εταιρείας που σχεδιάζει τη μεγάλη επένδυση της δημιουργίας ενός υβριδικού υδροηλεκτρικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή του Κρασίου, διοργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η "φαραωνική επένδυση" όπως τη χαρακτηρίζουν.

Στη σύσκεψη που προγραμματίζεται για την επόμενη Τετάρτη αμέσως μετά το Πάσχα, έχουν προσκληθεί όλοι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να ενημερωθούν επί της ουσίας για όλα όσα σχεδιάζονται, ενώ την επόμενη μέρα το επίμαχο θέμα πρόκειται να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να πάρει θέση και να τοποθετηθεί επισήμως.

Απο την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης με δηλώσεις του στην "Π" εκτιμά ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις που εκφράζονται, και συνιστά ψυχραιμία, στη διαχείριση της κρίσιμης αυτής υπόθεσης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να ανοίξει ένας διάλογος επί της ουσίας ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος από επιστήμονες για τις πραγματικές παρενέργειες αλλά και τα οφέλη που θα έχει μια τόσο μεγάλη επένδυση, ψύχραιμα και τεκμηριωμένα.

Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται τους φόβους και τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει στην ευρύτερη περιοχή του Κρασίου, η μεγάλη αυτή επένδυση, και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει θα πρέπει το μεγάλο θέμα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) να μην το αντιμετωπίζουμε με αφορισμούς αλλά ούτε με υπεραισιοδοξία. Χρειάζεται η αίσθηση του μέτρου και η σωστή αξιολόγηση των δεδομένων από ανθρώπους που έχουν επιστημονική εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καταλήγει ο κ.Δοξαστάκης. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην προσφυγή προς την Περιφέρεια, προκειμένου να μπλοκάρει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, πριν το θέμα εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και πριν να γίνει η συζήτηση της επόμενης Τετάρτης, όπου θα αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν μέσα από μια τέτοια επένδυση.

Όπως είναι γνωστό, οι κάτοικοι της περιοχής με ψήφισμα τους κάνουν λόγο για μια "φαραωνική" επένδυση που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία (καρκινογενέσεις) , ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν “ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να παίρνονται αποφάσεις ερήμην της κοινωνίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη και να προσφέρονται βορά στις αρπαχτικές διαθέσεις ξένων εταιρειών, εμπλεκόμενων ομίλων και εταιρειών (υποτίθεται λαϊκής βάσης ) οι ζωτικοί πόροι, τα ενεργειακά αποθέματα και τα εδάφη του τόπου μας”.