Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Με πολλά προβλήματα, αφού το σύστημα δεν μπορούσε να “σηκώσει” τον μεγάλο όγκο των συνταγών που έγραφαν και προσπαθούσαν να εκτελέσουν ταυτόχρονα χιλιάδες γιατροί και φαρμακοποιοί, άρχισε χθες η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων. Οπως λένε οι φαρμακοποιοί, τα φάρμακα θα είναι έως 50% πιο ακριβά για τους ασφαλισμένους.
Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, χθες το πρωί περιέγραψε με τη λέξη “χάος” την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, ενώ το μεσημέρι η κατάσταση κάπως ομαλοποιήθηκε αφού μειώθηκε και ο όγκος των συνταγών στο σύστημα.
“Τις επόμενες ημέρες, ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση”, είπε ο ίδιος.

“Ακριβότερα εως 50% τα φάρμακα”, λένε οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί, που ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά του ελληνικού κράτους για όσα χρήματα τους οφείλονται, εκτιμούν ότι οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται έως και περισσότερο από 50%, από τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ.
Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, το Μνημόνιο προέβλεπε ότι ο γιατρός θα συνταγογραφούσε τη δραστική ουσία του φαρμάκου, χωρίς να αναφέρει το εμπορικό όνομα συγκεκριμένων φαρμάκων. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα χορηγούσε στον ασφαλισμένο το φθηνότερο γενόσημο που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.
Αντί να γίνουν αυτά, είπαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου σε παρένθεση. Αυτό προκαλεί τεράστια επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ο οποίος καλείται να πληρώσει διπλά: Τη συμμετοχή τού 25% στην τιμή του γενοσήμου, αλλά και τη διαφορά από την τιμή του γενοσήμου έως προς την τιμή του ακριβότερου πρωτοτύπου που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου μίλησε για κυβερνητικές παλινωδίες και εξήγησε ότι οι φαρμακοποιοί θα εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ είπε ότι θα προσφύγουν κατά του Δελτίου Τιμών που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

“Οδηγούμαστε σε οικονομική καταστροφή”

“Τα φαρμακεία που παραμένουν απλήρωτα από τα ταμεία, οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης.
“Η διαμαρτυρία των φαρμακοποιών γίνεται για να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και πολύ καιρό με την αφερεγγυότητα της πολιτείας και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία συνεχίζουν να εμπαίζουν τους φαρμακοποιούς, καθυστερώντας τις αποπληρωμές χρεών του 2011 και παλαιότερων ετών. Η αγωνία των φαρμακοποιών, που βλέπουν τα φαρμακεία τους και τις οικογένειες τους να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της. Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, και οι πρόσφατες δεσμεύσεις της πολιτείας για εξόφληση των οφειλών, δημιούργησαν προσδοκίες οι οποίες όμως διαψεύστηκαν, ως συνήθως. Η νομοθέτηση δε νέων μέτρων περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, η καθιέρωση γραφειοκρατικών εμποδίων στην φαρμακευτική περίθαλψη, η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχουν σκορπίσει απογοήτευση στον κλάδο των φαρμακοποιών και οδηγούν στην αύξηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Ζητούμε επιτέλους η πολιτεία, να ασχοληθεί με ειλικρινή διάθεση με τα προβλήματα του κλάδου μας, ώστε να επιτελέσουμε το καθήκον μας απέναντι στους ασφαλισμένους”.