
Δένουν από Δευτέρα τα πλοία
Στα πληρώματα των πλοίων που αποτελούνται κυρίως από Κρητικούς, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι αγρότες για εξαίρεση των ευπαθών προϊόντων από τις κινητοποιήσεις, μετά τη χθεσινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για έναρξη από τη Δευτέρα 48ωρων απεργιών. Οι οργανώσεις των αγροτών δεν ζητούν να «σπάσει» η απεργία, αλλά δύο φορές κάθε εβδομάδα, να μεταφέρονται με πλοία της γραμμής για Πειραιά, αποκλειστικά και μόνο ευπαθή προϊόντα.
Όπως ήδη έχει γράψει η «Π» η διοίκηση της ΠΝΟ απαντά αρνητικά στο αίτημα για εξαίρεση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης που έχουν καταθέσει η Περιφέρεια, Δήμοι και αγροτικές οργανώσεις. Οι επικεφαλής των οργανώσεων ωστόσο έχουν επικοινωνήσει με τις διευθύνσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών λαμβάνοντας (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο) θετική απάντηση και τώρα περιμένουν από τους Κρητικούς που δουλεύουν στις εταιρείες να ανταποκριθούν στην έκκληση τους. Αύριο Κυριακή, πριν την έναρξη της απεργίας, θα φορτωθούν στα πλοία όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες κηπευτικών. Και πιθανόν την Τετάρτη ή την Πέμπτη να γίνει ένα ακόμα δρομολόγιο αποκλειστικά και μόνο για ευπαθή αγροτικά προϊόντα.
Στο μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των αγροτών συγκαλεί ο Δήμαρχος στο Στόμιο Ιεράπετρας σήμερα στις 7 μ.μ. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι άμεσες ενέργειες ενόψει της απεργίας.
Ανακοίνωση της ΠΝΟ
Στην χθεσινή ανακοίνωση για την απεργία η ΠΝΟ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη συνεδρίασή της απεφάσισε παμψηφεί την κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και από ώρα 06.01 και λήξη την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 06.00.
Οι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και απαιτούν την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο, που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μάλιστα δε ευρωπαϊκή».

