
Σε λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω βρογχοπνευμονίας οφείλεται σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη, ο θάνατος του 63χρονου αστέγου από τα Χανιά, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα παγκάκι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η βρογχοπνευμονία σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης του, την πείνα του και την καταπόνηση του, τον οδήγησαν στο θάνατο. Ο ίδιος περιέγραψε τον 63χρονο ως «ισχνό και καχεκτικό».
Όπως ανέφεραν αστυνομικοί στην «Π», ο κυρ-Μιχάλης με καταγωγή από τον Κουρνά Χανίων ήταν ακόμα ζεστός όταν τον βρήκαν στο παγκάκι, ενώ οι κουβέρτες με τις οποίες είχε σκεπαστεί ήταν μούσκεμα από την καταρρακτώδη βροχή. Η είδηση θανάτου του 63χρονου έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ενώ προκαλεί προβληματισμό για το κατά πόσο η Πολιτεία αλλά και η κοινωνία μας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αστέγων, που αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στην περιφέρεια.
Τον άτυχο άνδρα βρήκε νεκρό στο παγκάκι ο ιδιοκτήτης περιπτέρου που βρίσκεται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ο οποίος γνώριζε τον κυρ-Μιχάλη. Ήταν γύρω στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου όταν πλησίασε προς το μέρος του, θέλοντας να τον ρωτήσει πώς είναι. Κατά μία έννοια ήταν «γείτονες» και αντάλλασσαν κάποιες κουβέντες. Όμως απόκριση δεν πήρε. Τον σκούντησε και δεν αντέδρασε, γεγονός που ανησύχησε τον περιπτερά, ο οποίος κάλεσε αμέσως την Αστυνομία.
Την ίδια ώρα με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 63χρονου, εκπρόσωποι φορέων υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών για τη λειτουργία ξενώνα αστέγων στα Χανιά, αλλά και για την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το μέλος των Γιατρών του Κόσμου Μηνάς Βουλγαρίδης, ζήτησε χθες την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία ενός ξενώνα- υπνωτηρίου για τους αστέγους.
Όπως είπε, εδώ και ένα χρόνο πολλοί φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ξενώνα για τους άστεγους.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με την τοπική εκκλησία που προσφέρθηκε να παραχωρήσει κάποιο κτίριο.
Ωστόσο, όπως είπε, το κτίριο αυτό αποτελεί δωρεά προς τη Μητρόπολη και θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να μετεγγραφεί στη Μητρόπολη και στη συνέχεια να δοθεί για χρήση στο φορέα που θα συστήσουν όσοι έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για να δημιουργήσουν μια "Στέγη Αλληλεγγύης", όπως την έχουν ονομάσει.
Ο κ. Βουλγαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των αστέγων στα Χανιά, τόνισε, ότι είναι δύσκολο να καταγραφούν, ωστόσο, όπως είπε, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι από 150- 200.

