Τέλος στο θρίλερ της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου δόθηκε χθες το βράδυ, λίγα λεπτά μετά τις 8.30, οπότε και η αυτοκινητοπομπή του γέροντα Εφραίμ έφθασε στο Εφετείο Αθηνών, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τον αρχιμανδρίτη υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, αναμμένα κεριά και επιφωνήματα δεκάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Εφετείο.
Με την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης-η οποία είχε εξελιχθεί σε θρίλερ λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίασε ο αρχιμανδρίτης-ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου θα οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ όπου και θα διανυκτερεύσει προκειμένου σήμερα το πρωί να μεταφερθεί σε χωριστό κελί των φυλακών Κορυδαλλού.
Όπως ειπώθηκε, η μεταγωγή του γέροντα στις φυλακές δεν μπορούσε να γίνει χθες το βράδυ λόγω του προχωρημένου της ώρας.
Πάντως θεωρείται σίγουρο ότι οι συνήγοροι του αφού μελετήσουν το σκεπτικό του βουλεύματος, θα αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ, επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.

Τον αποχαιρέτισαν με ψαλμούς

Στις 2.30 το μεσημέρι, υπό τους ψαλμούς μοναχών και ηγουμένων που έσπευσαν να τον κατευοδώσουν και με τις καμπάνες να κτυπούν αναστάσιμα, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ μεταφέρθηκε με πλωτό σκάφος του λιμενικού στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής από όπου τον παρέλαβε αστυνομική δύναμη, η οποία τον συνόδευσε οδικώς στην Αθήνα.
Νωρίτερα ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είχε εξεταστεί εκ νέου από τους γιατρούς, οι οποίοι έδωσαν το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του εκτός Αγίου Όρους. «Εγώ μοναχός είμαι και φυσικά πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη. Δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου. Λυπάμαι γιʼ αυτούς που έστησαν αυτήν την σκευωρία» φέρεται να είπε σε φίλους του μοναστηριού που τον επισκέφθηκαν.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή επικοινωνία του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, Αρίστου Κασμίρογλου, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αίτημα την κράτηση του γέροντα Εφραίμ στο κελί του, στη Μονή. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει την κράτηση ιερέων σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Επανεξέταση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ζήτησε η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνης Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η δίωξη εξυπηρετεί εσωτερικές και εξωγενείς σκοπιμότητες, έθεσε θέμα για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος υπήρξε κατήγορος στην υπόθεση των ανταλλαγών.
Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, απαντώντας σε «διαβήματα» και αιτήματα πολιτών και φορέων προκειμένου να επέμβει στην υπόθεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε την πάγια θέση του ότι "ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για ένα ακόμα σκάνδαλο που καταλήγει σε μεγάλο φιάσκο.

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: «Ανεπίτρεπτη επέμβαση»

Για ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε από εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με την προφυλάκιση Εφραίμ.
Ειδικότερα, με αφορμή τα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν, για τη διαταχθείσα προσωρινή κράτηση του ηγουμένου Εφραίμ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι πρωτοφανές, παράγοντες ξένης Χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες Χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το Κράτος Δικαίου.
Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της Χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».