Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Εντολή να ανασύρουν από το αρχείο όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995-1997 προκειμένου να επανεξεταστούν έδωσε χθες στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι αποκαλύψεις-βόμβα που έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Birgun ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αποκάλυψε ότι επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ μυστικά κονδύλια διατίθεντο για επιχειρήσεις δολιοφθορών και εμπρηστικών ενεργειών σε δασικές περιοχές της Ελλάδος.
Όπως ήταν αναμενόμενο η παραδοχή Γιλμάζ προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα με τα κόμματα να ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών να απαιτεί εξηγήσεις από την τουρκική πλευρά. Η εισαγγελική παραγγελία έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επανεξέταση παλιών υποθέσεων από το αρχείο.

Η υπόθεση της Κρήτης

Μία από τις υποθέσεις που ενδέχεται να βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας, είναι εκείνη που αφορά στην σύλληψη ενός Τούρκου, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή της Χερσονήσου. Ο ίδιος δήλωνε Παλαιστίνιος, αρνούμενος ότι είναι μέλος τουρκικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Αν και συνελήφθη από αστυνομικούς της Χερσονήσου για κλοπή και κατοχή πλαστών εγγράφων, τον Ιούνιο του 1998, οι διωκτικές Αρχές υποψιάστηκαν τυχόν διασύνδεση του με παρακρατικές τουρκικές οργανώσεις με αφορμή ένα φιλμ που βρέθηκε στην κατοχή του και συγκεκριμένα στις αποσκευές του.
Οι αστυνομικοί εμφάνισαν το φιλμ και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι σε τρεις φωτογραφίες απεικονίζονταν φωτιές σε δάση, ενώ σε μία τέταρτη εμφανιζόταν ο κατηγορούμενος σε κάποιο μπαρ με φόντο την ποδοσφαιρική ομάδα του Μαρμαρά.
Όταν ερωτήθηκε από αστυνομικούς, είπε ότι φωτογράφισε ο ίδιος τις πυρκαγιές όταν βρισκόταν διακοπές στην Κέρκυρα το 1994. Το εύλογο ωστόσο ερώτημα των αστυνομικών ήταν γιατί είχε ακόμα στην κατοχή του ένα φιλμ που είχε χρησιμοποιήσει τέσσερα χρόνια πριν και φυσικά γιατί δεν το είχε εμφανίσει. Ο 50χρονος άνδρας, ο οποίος μάλιστα δήλωνε ότι δεν «χωνεύει» τους Τούρκους, δεν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή για εμπρηστικές ενέργειες, ωστόσο η επίμαχη δικογραφία είχε διαβιβαστεί τότε στην Εισαγγελία της Κέρκυρας προκειμένου να διερευνήσει τυχόν σχέση του 50χρονου με τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί των Φαιάκων το καλοκαίρι του 1994.
Εκτός από τις ύποπτες φωτογραφίες, στο διαβατήριο του αναγραφόταν ότι είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα τέσσερις ημέρες πριν από τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν το νησί τον Αύγουστο του 1994.
Στο δικαστήριο πάντως-καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της κλοπής και των πλαστών εγγράφων-όταν ερωτήθηκε από τον πρόεδρο της έδρας ποιες ελληνικές περιοχές έχει επισκεφθεί, ανέφερε την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κρήτη. Δεν αναφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπως είχε ισχυριστεί προανακριτικά.
Η σύλληψη του 50χρονου είχε απασχολήσει και τα ΜΜΕ της Αθήνας, ενώ με την υπόθεση είχε ασχοληθεί εκτενώς η ΕΥΠ και προσωπικά ο τότε υπαρχηγός της Υπηρεσίας, ο οποίος είχε μεταβεί στο Ηράκλειο.
Η περίπτωση του είχε σημάνει συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που δύο μήνες πριν είχε αποστείλει απόρρητο έγγραφο στις Αστυνομικές Αρχές με το οποίο τους εφιστούσε την προσοχή για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δολιοφθορές ή πυρκαγιές από Τούρκους πράκτορες στη διάρκεια του καλοκαιριού σε τουριστικές περιοχές της χώρας και κυρίως του Αιγαίου και της Κρήτης.

Ανασκευάζει τώρα ο Γιλμάζ

Μετά τον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του στην Ελλάδα, ο Μεσούτ Γιλμάζ προσπαθεί τώρα να ανασκευάσει τα όσα είχε δηλώσει αρχικώς στην τουρκική εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι τα λεγόμενα του παρερμηνεύθηκαν και ότι εννοούσε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή για εμπρησμούς τουρκικών δασών από την Ελλάδα!
Η προσπάθεια ανασκευής από πλευράς Γιλμάζ, δεν πείθουν την ελληνική πλευρά που επιμένει στην επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα. Ήδη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη ενώ ο Έλληνας πρέσβης θα μεταβεί στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αντίδραση της Άγκυρας

"Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δασών κ. Έρογλου και πρόσθεσε: "Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.
Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου.
Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ. Θα πρέπει να ερευνηθεί. Σε καιρό πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτό και σε καιρό ειρήνης. Αυτό όμως είναι θέμα στρατιωτικής κατασκοπείας. Το υπουργείο μας δεν είναι μέρος του θέματος αυτού".