Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη δρομολογούμενη χρήση του Σταδίου Ελευθερίας από τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία, εκφράζουν το Δ.Σ. της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, τα σωματεία στίβου και οι αθλητές με επιστολή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη ΓΓΑ, τους βουλευτές Ηρακλείου και στις τοπικές Αρχές. Αναλυτικά το κείμενο:

“Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης έχει στην αρμοδιότητά της 15 σωματεία στίβου (4 στην πόλη του Ηρακλείου), με ένα σύνολο αθλητών - μελών 3.000 περίπου, από ηλικία 7 ετών και άνω. Βρίσκεται, τα τρία τελευταία χρόνια, στην πρώτη θέση στην Πανελλήνια κατάταξη μεταξύ των 27 ΕΑΣ του ΣΕΓΑΣ ξεπερνώντας τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Αθήνα. Οι πρώτες θέσεις, αλλά το σημαντικότερο η χρονική τους διάρκεια, όπως και οι επιτυχίες των αθλητών και των σωματείων μας, αποδεικνύουν το τεράστιο αθλητικό έργο που παράγεται στη Κρήτη αλλά και την κοινωνική προσφορά του κλασικού αθλητισμού στην τοπική νεολαία, με σημείο αναφοράς, προσέλκυσης των παιδιών, παραγωγής και ανάπτυξης του στίβου το στάδιο «Ελευθερίας».

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2011 οι αθλητές - αθλήτριες του στίβου του Ηρακλείου, που γυμνάζονται καθημερινά στο στάδιο «Ελευθερίας» κέρδισαν 27 μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα, είχαν 13 συμμετοχές στις Εθνικές μας ομάδες και πέτυχαν 3 πανελλήνια ρεκόρ.

Το Ε.Α.Κ. «Ελευθερίας» Ηρακλείου είναι ουσιαστικά η «ΚΑΡΔΙΑ» και το «ΣΠΙΤΙ» του στίβου της Κρήτης, αφού σε αυτό γυμνάζονται εκατοντάδες παιδιά και συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα αποτελεί το κέντρο έκφρασης του οργανωμένου αγωνιστικού σωματειακού αθλητισμού της Κρήτης, με τις περισσότερες επίσημες διοργανώσεις στίβου κάθε χρόνο από κάθε άλλο στάδιο της Ελλάδας, αφού σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο διεξάγονται σε αυτό αγώνες στίβου.

Επίσης, εκτός από τους αθλητές των σωματείων στίβου του Ηρακλείου, γυμνάζονται καθημερινά και όλοι οι φοιτητές - αθλητές στίβου των σωματείων της Κρήτης που σπουδάζουν στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά και οι αθλητές των ΑΜΕΑ και φυσικά υπάρχει και ωράριο για τη χρήση του από τους συμπολίτες μας στα πλαίσια του λαϊκού - μαζικού αθλητισμού.

Το στάδιο «Ελευθερίας», εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον Κλασικό Αθλητισμό, αφού είναι ουσιαστικά το «ΜΟΝΑΔΙΚΟ» στάδιο στίβου στο Ηράκλειο με ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα αγωνίσματα του στίβου, που εξελίσσονται τόσο στο χλοοτάπητα όσο και στον ελαστικό τάπητα.

Εξ' αιτίας του μεγάλου αριθμού αθλουμένων, του εύρους των ηλικιών τους, της πολυπλοκότητας και ποικιλίας των αγωνισμάτων στίβου (δρόμοι ταχύτητας, εμποδίων, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, οριζόντια και κάθετα άλματα, μικρές και μεγάλες ρίψεις), αλλά και της διαφορετικότητας των οργάνων, είναι αδύνατη η συνεύρεση τους όλων μαζί και η προπόνηση τους να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα τρίωρο ή τετράωρο. Οι καθημερινές προπονήσεις του στίβου ξεκινούν στις 15.00 και ολοκληρώνονται στις 21.00. Επίσης τα ίδια ωράρια ισχύουν και για τους αγώνες στίβου τα Σαββατοκύριακα, που πολλές φορές μάλιστα ξεκινούν το πρωί και ολοκληρώνονται αργά το βράδυ, αφού αγωνίζονται πολλές ηλικιακές κατηγορίες ταυτόχρονα.

Μετά όλα τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον, λόγω ωραρίου αλλά και φθοράς του χλοοτάπητα να δοθεί σε χρήση το στάδιο Ελευθερίας», για πρώτη φορά στην ιστορία του και σε άλλο άθλημα που αναπτύσσεται στον ίδιο ακριβώς αγωνιστικό χώρο.

Σε αντίθετη περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τη βασική αιτία για τη διάλυση του στίβου του Ηρακλείου και της Κρήτης και θα μας βρει όλους εμάς που υπηρετούμε τον κλασικό αθλητισμό δυναμικά αντίθετους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ είναι κατανοητό ότι προσπαθεί να βρει αγωνιστικούς χώρους για τα (υπερβολικά πολλά) ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης μας. Είναι όμως λογικό να προσπαθεί να βρει χώρους όπου δραστηριοποιείται, με μεγάλη επιτυχία, άλλη ομοσπονδία; Δεν έπρεπε προηγουμένως να συνεννοηθεί μαζί μας;

Τελειώνοντας σας γνωρίζουμε ότι είμαστε σε επαφή με μια σειρά από φορείς (π.χ. την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και τον ευχαριστούμε), με σκοπό από την καινούργια χρονιά το στάδιο Ελευθερίας να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο όχι μόνο με εκδηλώσεις κλασικού αθλητισμού αλλά και πολιτιστικές, αφού ο αθλητισμός είναι κομμάτι του πολιτισμού μας”.