Για τη μείωση του κατώτατου μισθού πιέζει η τρόικα, όπως παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13 και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού «στο πλαίσιο, όμως, της ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας».

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τις επικουρικές συντάξεις και τις δαπάνες στα φάρμακα, για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως η αυτεπιστασία στους δήμους. Ο κατώτατος μισθός είναι 751 ευρώ μεικτά. Η τρόικα ζητεί να μειωθεί σε επίπεδα που υπάρχουν σε άλλες περιφερειακές οικονομίες, όπως η πορτογαλική, όπου ο καθαρός κατώτατος μισθός ειναι 450 ευρώ.

Η τρόικα χαρακτηρίζει λαθεμένη την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης, που προβλέπει αυξήσεις 1,7%2012 (1,7%) και, όπως επισημαίνουν τα συνδικάτα, ζητούν ουσιαστικά την κατάργησή της, προτείνοντας από τον περασμένο Οκτώβριο να ξεκινήσει διάλογος εργοδοτών - εργαζομένων με πρωτοβουλία του υπουργείου. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Η τρόικα ζητεί τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, οι ελεγκτές εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.

Επίσης, ζητούν την άρση της ρήτρας που θέτει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε μείωση προσωπικού.

Το αίτημα έχει διατυπώσει άτυπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά το υπουργείο Εργασίας αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μετατρέψει τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης των απολύσεων.