Εντείνονται οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Standard & Poor's Ζαν-Μισέλ Σιξ να τονίζει ότι «ο χρόνος εξαντλείται» για την επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους και ίσως χρειάζεται «ένα ακόμη σοκ» ώστε να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Τελ Αβίβ, ο κ. Σιξ τόνισε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής σηματοδοτούν μια σημαντική κίνηση για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο εκτιμά πως μπορεί να συμβεί ακόμα ένα σοκ στην αγορά.

«Ένα παράδειγμα θα ήταν ενδεχόμενες δυσκολίες που θα αντιμετώπισε κάποια μεγάλη τράπεζα της Γερμανίας, κάτι που θα φανέρωνε σε όλους ότι η Γερμανία δεν έχει ανοσία στη μετάδοση της κρίσης».

Η Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα αξιοσημείωτο βήμα εμπρός, αλλά όχι αρκετό, εκτίμησε.

Όσον αφορά την κίνηση της S&P την περασμένη εβδομάδα, να θέσει σε creditwatch 15 χώρες της Ευρωζώνης, επισήμανε πως επιθυμία του οίκου ήταν να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τους κινδύνους ύφεσης που αντιμετωπίζει η Νομισματική Ένωση.

Η S&P συνήθως κάνει τρεις μήνες να ανακοινώσει την απόφαση της μετά από μία προειδοποίηση, ωστόσο έχει πει ότι στην περίπτωση της ζώνης του ευρώ ίσως η διαδικασία θα είναι αρκετά ταχύτερη.