Την ώρα που οι μαθητές λιποθυμούν από ασιτία στα προαύλια των σχολείων, το ελληνικό δημόσιο δεν αξιοποιεί κοινοτικά προγράμματα για τη δωρεάν διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος κατά τις διδακτικές ώρες, χάνοντας παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα μπορούσε να είχε απορροφήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόνο πέρυσι λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς (25 Μαΐου!) απορρόφησε ένα τμήμα των χρημάτων (1,050 εκατ. από τα 1,800 εκατ. ευρώ) και διένειμε όπως – όπως φρούτα και λαχανικά σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. (Επαρκεί άραγε αυτό το χρονικό διάστημα για την κάλυψη ενός τόσου υψηλού ποσού σε φρούτα και λαχανικά;).

Κι όμως το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτονόητο είναι ότι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου και της υπόλοιπης Κρήτης δεν έχουν μέχρι τώρα γευθεί γάλα, τυρί και φρούτα από τα αντίστοιχα προγράμματα. Το μόνο που έχει γίνει είναι η διανομή σταφίδας σουλτανίνας όμως με πρωτοβουλία της ΚΣΟΣ πέρυσι το φθινόπωρο.

Στόχος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δεν έχει αξιοποιήσει η χώρα μας, είναι η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Με λίγα λόγια, πέραν της διανομής του γάλακτος, των φρούτων και των λαχανικών στους μαθητές για λόγους επισιτιστικούς, σημαντικός στόχος του κοινοτικού προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά προϊόντα. Παράλληλα, με το μέτρο αυτό δίδεται διέξοδος για ένα τμήμα της ελληνικής παραγωγής. Αν για παράδειγμα λειτουργούσαν αυτά τα προγράμματα στην Κρήτη, τότε θα είχαν συμβληθεί επιχειρήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΕΚΕΠΕ) και θα διένειμαν στους μαθητές των δημοτικών σταφίδες, σταφύλια (το Σεπτέμβριο), πορτοκάλια, γάλα, τυρί κ.ά. κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρει την ευθύνη, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και για την καμπάνια, ώστε να μάθουν οι μαθητές πόσο υγιεινά είναι αυτά που θα τους διανέμονταν.

Στην Κρήτη κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα…

Ρωτήσαμε τον ειδικό συνεργάτη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, κρητικής καταγωγής Γιώργο Πολυχρονάκη, για τη σημασία και την πορεία του προγράμματος. «Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρειάζεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας με τρόπο ο οποίος να ανταποκρίνεται στους στόχους του, δηλαδή τα παιδιά να μαθαίνουν γιατί χρειάζεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Ιδιαιτέρως αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, η εφαρμογή του προγράμματος είναι αναγκαία για χιλιάδες οικογένειες», απάντησε.

Και ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Την περίοδο 2009-2010 το πρόγραμμα για τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αξιοποιήθηκε στο παραμικρό. Το 2010-2011, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, διανεμήθηκαν μήλα και κορινθιακές σταφίδες σε μαθητές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στις σταφίδες μάλιστα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, γεγονός που προκάλεσε σάλο.