Του Θάνου Περβολαράκη

Είχαν σχέδιο απόδρασης από τη φυλακή

Με πιστόλι ο Βλαστός κρατούσε ομήρους


Ένα θρίλερ με ομήρους και επικίνδυνους οπλισμένους κακοποιούς βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.

Πρωταγωνιστής του ο περιβόητος βαρυποινίτης κακοποιός, γνωστός και για την συμμετοχή του στην απαγωγή Περικλή Παναγόπουλου αλλά και στο «συνδικάτο του εγκλήματος» , Παναγιώτης Βλαστός 41 ετών, ο οποίος έχοντας εξασφαλίσει – άγνωστο πώς- ένα πιστόλι των 45 mm, ακινητοποίησε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και επισκέπτες της φυλακής, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να «πετάξει» προς την ελευθερία.

Μαζί και με άλλους κρατουμένους, ανάμεσά τους και με πέντε έγκλειστους για την τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς , γύρω στις 6 χθες το απόγευμα αιφνιδίασαν τους υπαλλήλους της φυλακής και τους επισκέπτες που ήταν στο χώρο των επισκεπτηρίων της Α πτέρυγας, ενώ κατάφεραν να αφοπλίσουν τους πρώτους.

Πληροφορίες από στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις δεσμοφύλακες κρατούνταν όμηροι και περίπου 25 επισκέπτες, συγγενείς των εγκλείστων. Στη διάρκεια της νύχτας αφέθηκαν ελεύθεροι κάποιοι από τους επισκέπτες της φυλακής, ενώ η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ για την απελευθέρωση και των υπολοίπων.

Ο Παναγιώτης Βλαστός με το όπλο που είχε ανά χείρας μαζί με τους συνεργούς του βγήκαν χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία από το χώρο των επισκεπτηρίων και κατευθύνθηκαν προς τον αύλειο χώρο. Την τελευταία όμως στιγμή και πριν βρεθούν στον αύλειο χώρο και στη συνέχεια εκτός φυλακής , κλείδωσαν οι σιδερένιες πύλες, εμποδίζοντάς τους έτσι να βγουν από το σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο Π. Βλαστός και οι νεαροί καταδικασθέντες κρατούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας βλέποντας ότι το σχέδιο τους δεν ευοδώθηκε, επέστρεψαν και πάλι στο χώρο των κρατητηρίων. Εκεί, μετά από αρκετή ώρα οι πρωτοστάτες της αποτυχημένης απόδρασης και της μετέπειτα εξέγερσης συνομίλησαν με τη διεύθυνση της φυλακής και 20 λεπτά πριν από τις 7 μ.μ γνωστοποίησαν ότι θα αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους που κρατούσαν και θα παραδώσουν το όπλο που κατείχαν. Να σημειωθεί επίσης ότι στις φυλακές Κορυδαλλού έσπευσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, αλλά και ο ταξίαρχος, Σωτηριάδης, αρχηγός των ειδικών μονάδων καταστολής

Το αίτημα που υπέβαλαν οι έγκλειστοι ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο θα αναφέρονται στις συνθήκες κράτησης τους, στη δυσκολία που συναντούν, όπως τονίζουν για τη χορήγηση αδειών, στις ελλείψεις τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παν. Βλαστός ζήτησε να μεταβεί στις φυλακές ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης και ορισμένων εκ των μελών των «Πυρήνων» η δίκη των οποίων ξεκινά αύριο Τετάρτη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νεαρός κρατούμενος μέλος της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς με δημοσιογράφους ανέφερε ότι «κανείς από τους περίπου 25 επισκέπτες ομήρους και τους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν κινδυνεύει και θα αφεθούν εάν οι δυνάμεις απομακρυνθούν από τον Κορυδαλλό και όταν ολοκληρώσουν το κείμενο με τα αιτήματά μας και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι εκτός από τον Βλαστό, ήταν οπλισμένος κι άλλος κρατούμενος που συμμετείχε στην απόπειρα απόδρασης, δεν επιβεβαιώνονταν από την ηγεσία της Αστυνομίας.

Η διαπραγμάτευση στην οποία πήρε μέρος ο διευθυντής της φυλακής ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ. Είκοσι λεπτά μετά αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις από τους 25 συνολικά επισκέπτες (όλες γυναίκες) που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο χώρο των επισκεπτηρίων της φυλακής. Η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ παρουσία του διευθυντή της φυλακής και του δικηγόρου Φ. Ραγκούση, ο οποίος είναι δικηγόρος τόσο του Π. Βλαστού όσο και κάποιων από τα μέλη των «Πυρήνων».Το όπλο

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε την τελευταία στιγμή. Το ζητούμενο, πέρα από τη λήξη του επεισοδίου, την απελευθέρωση των ομήρων και την επιστροφή των κρατουμένων στα κελιά τους, ήταν να δοθούν απαντήσεις στο πώς πέρασε κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων το όπλο που χρησιμοποιήθηκε. Τονίζεται ότι η φυλακή του Κορυδαλλού, διαθέτει μηχανήματα για τον εντοπισμό μετάλλων, ενώ υποτίθεται ότι είναι εξονυχιστικοί και οι έλεγχοι που γίνονται όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και σε όσους κρατούμενους επιστρέφουν από ολιγοήμερη άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όπλο που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Βλαστός, το πέρασε πολίτης ο οποίος πήγε στη φυλακή προκειμένου να επισκεφθεί στενό συγγενικό του πρόσωπο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το όπλο πέρασε από μία γυναίκα η οποία πήγε στον Κορυδαλλό προκειμένου να επισκεφθεί το γιο της.

Την έρευνα για την «εισαγωγή» του όπλου έχει αναλάβει ο αρμόδιος εισαγγελέας των φυλακών ο οποίος έχει ήδη διατάξει την προανάκριση της υπόθεσης.Οργανωμένο σχέδιο

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έζωσαν από την πρώτη στιγμή τον εξωτερικό χώρο των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ έσπευσαν εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος περιμένοντας με το χέρι στη σκανδάλη το πράσινο φως από τον εισαγγελέα για επέμβαση, εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο, ενώ τρεις διαπραγματευτές της ΕΛΑΣ βρίσκονταν επίσης στο σημείο. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο και πως υπήρχαν πιθανότατα και συνεργοί εκτός της φυλακής. Άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά εντόπισαν ένα όχημα , μάρκας Λάντα, το οποίο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές σχετίζεται με την απόπειρα απόδρασης από το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Ο οδηγός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου στη θέα των αστυνομικών που προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν, ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα , προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και έφυγε, ενώ δόθηκαν τα χαρακτηριστικά του Ι.Χ στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του.Επικίνδυνος κακοποιός

Ο Βλαστός, θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς. Καταδικάστηκε για δύο φόνους το 1994. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εκμεταλλευόμενος πενθήμερη άδεια απέδρασε έως τη δεύτερη σύλληψή του, το 1998., για να αποδράσει και πάλι. Το 2007 συνελήφθη για τελευταία φορά στην Κόρινθο, όπου είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έμπορο μοτοσικλετών. Η χθεσινή ενέργειά του, όπως αναφέρουν κύκλοι της φυλακής, σχετίζεται ενδεχομένως με την εισαγγελική πρόταση για ισόβια δεσμά στον γνωστό κακοποιό αναφορικά με την εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.