Το πόρισμα με τις επιστημονικές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) παρουσίασε χθες στην τρόικα η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Υγεία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πολλές από τις αναφερόμενες προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη γίνει πράξη τον τελευταίο χρόνο, όπως οργάνωση-οργανισμοί νοσοκομείων, δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενιαίο πλαίσιο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) με συμμετοχή του Ε.Σ.Υ., διπλογραφικό, προμήθειες - ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, θετική λίστα, δράσεις ΕΟΦ, rebate, νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, γενόσημα, συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας διευκρινίζεται πάντως, πως ούτε στις προτάσεις της Επιτροπής ούτε στις επιδιώξεις του υπουργού Υγείας είναι θέματα «ιδιωτικοποίησης δημόσιων νοσοκομείων» ή «ποινές σε γιατρούς» (λόγω κριτηρίων παραγωγής κ.λπ.), που αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα.

Την τελική απόφαση, όμως, επί των προτάσεων της Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει και χρονοδιάγραμμα, θα λάβει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.