Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις με επίσημη ανακοίνωσή του,αποκρούοντας τους φόβους που θέλουν την Ιταλία να οδεύει προς μακρά περίοδο πολιτικής απραξίας και αβεβαιότητας, διαβεβαιώνονας ότι ο νόμος οικονομικής σταθερότητας -με τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες- θα έχει εγκριθεί σε λίγες ημέρες, και μία νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί σύντομα αλλιώς το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.

Καθιστώντας σαφές ότι πρόθεσή του είναι να δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις το ταχύτερο δυνατό, με ζητούμενο να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ιταλική κρίση χρέους, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπογράμμισε πως απαιτούνται σοβαρές επιλογές και μεταρρυθμίσεις.

Σε μία ανακοίνωση που «στόχο έχει να διαλύσει κάθε αμφιβολία ή παρανόηση», ο Ναπολιτάνο επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή του πακέτου οικονομικών μέτρων που ζητούν μετ' επιτάσεως οι Βρυξέλλες.

Τη συγκεκριμένη δέσμευση έδωσε ο Καβαλιέρε ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας προχθες το βράδυ στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, έχοντας χάσει πλέον την πολύτιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Καβαλιέρε προχώρησε... ένα βήμα παραπάνω χθες , λέγοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας και υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα είναι ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, τον οποίο ο ίδιος έχει χρίσει εδώ και καιρό ως διάδοχο.

Συνομιλώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας La Stampa Μάριο Καλαμπρέζι αργά προχθες το βράδυ ο Καβαλιέρε απέρριψε εκ νέου την ιδέα της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των πρόωρων εκλογών για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, τις οποίες τοποθετεί χρονικά τον Φεβρουάριο.

«Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος [οικονομικής σταθερότητας], και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατές πλειοψηφίες, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές» είπε στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της Stampa και η οποία δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας.

Οι τελικές αποφάσεις για το ποια λύση είναι φρονιμότερο να επιλεγεί ανήκουν βάσει του Συντάγματος στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας .

Δεν είναι σαφές εάν ο Τζορτζιο Ναπολιτάνο θα ήθελε να υποβάλει την Ιταλία σε εκλογές σύντομα, δεδομένης της ανάγκης να καθησυχαστούν οι αγορές.

Πάντως αργά χθες το απόγευμα αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι η ΕΕ δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε διάσωση της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές είναι ο συνεχής «καλπασμός» του κόστους δανεισμού και ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας. Τα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, πάνω κι από τις 560 μονάδες χθες το απόγευμα, όπερ σημαίνει ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού, άνω του 7,4%. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το ιταλικό χρέος έχει τέτοια απόδοση.

Με επιστολή του στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ζητά να διευκρινιστούν μέσα στις επόμενες δύο μέρες τα μέτρα για την ανάπτυξη που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα στα έκτακτα επιπλέον μέτρα που αναμένει να υιοθετηθούν από την ιταλική κυβέρνηση ο Όλι Ρεν είναι περικοπές και μειώσεις δημοσίων δαπανών προκειμένου να καταφέρει η χώρα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013.