Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Υποσχέθηκαν νέες αρμοδιότητες στους περιφερειάρχες

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των κονδυλίων


Μεγαλύτερη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας με στόχο να αποκεντρωθούν ακόμα περισσότερες εξουσίες που το Σύνταγμα της χώρας επιτρέπει, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης στους περιφερειάρχης της χώρας λίγο πριν την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρεου.

Ο κ.Καστανίδης εξέφρασε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την αιρετή Περιφέρεια, η οποία υπογράμμισε ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στην τοπική ανάπτυξη.

Όπως είναι γνωστό, χθες ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της μετακίνησης υπηρεσιών και προσωπικού, του περιφερειακού ταμείου, της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, προς τις αιρετές περιφέρειες. Ωστόσο ο κ.Καστανίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει ακόμα περισσότερο με επιπλέον αρμοδιότητες το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας που υπογράμμισε ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αιρετούς περιφερειάρχες, στους οποίους τόνισε ότι: "είστε εδώ γιατί κάνουμε μια μεγάλη πράξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων, δείχνοντας τη βούλησή μας προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Και αυτό, έχοντας κατά νου τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τις δύσκολες στιγμές για τον πολίτη, τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία, διότι εγώ θεωρώ και θεωρούμε και ως Κυβέρνηση, ότι η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση". Ο ίδιος χαρακτήρισε τους Περιφερειάρχες «θεμελιωτές μιας μεγάλης μεταρρύθμισης» και τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια απ΄ όλους για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος και αυτό θα γίνει, όπως είπε, με ανάπτυξη στην Περιφέρεια.Υιοθετήθηκε η εισήγηση του Στ. Αρναουτάκη

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης με δηλώσεις του στην «Π» υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Προχωρά μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ και παράλληλα να εξελιχθεί ομαλά η απορροφητικότητα των ήδη ενταγμένων παρεμβάσεων, τόνισε προσθέτοντας με νόημα ότι η αιρετή Περιφέρεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και ειδικά μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που ζούμε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ.Αρναουτάκης με τον κ.Καστανίδη εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό, να σχηματιστεί ένα πιο ευέλικτο όργανο για τη διαχείριση των θεμάτων της Περιφέρειας ώστε να αντιμετωπίζονται διαδικαστικές δυσκολίες που ανακύπτουν και επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή πορεία υλοποίησης των έργων. Ειδικότερα όπως είπε το όργανο αυτό, θα μπορεί να αποτελείται από ένα εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών του υπουργείου Οικονομικών και της Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να «τρέχει» και να διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο όλη τη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που ανακύπτουν στην προώθηση των τοπικών παρεμβάσεων.