Ελεύθερος ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Τα “γύρισε” η καμαριέρα


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε με απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας 32χρονης καμαριέρας από τη Γουϊνέα. Ο δικαστής Μάικλ Όμπας έκανε δεκτή την πρόταση να επιστραφεί στον Στρος-Καν η εγγύηση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει, ωστόσο η υπόθεση δεν κλείνει, καθώς οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί δεν κατέπεσαν.

Ο Στρος-Καν που βγήκε χαμογελαστός και ανακουφισμένος από το δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σενκλέρ, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, καθώς το δικαστήριο κράτησε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και όρισε την επόμενη ακρόαση της υπόθεσης για τις 18 Ιουλίου.

Οι φήμες οργίαζαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του για βιασμό καταρρέουν, γιατί οι κατήγοροι διαπίστωσαν ότι η 32χρονη καμαριέρα είπε επανειλημμένως ψέματα, ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.

Τα αποτελέσματα DNA δείχνουν ότι στις 14 Μαϊου υπήρξε ερωτική συνεύρεση στο Σοφιτέλ, ο κατηγορούμενος όμως υποστηρίζει ότι ήταν συναινετική.

Μια μέρα μετά σε τηλεφωνική συνομιλία η καμαριέρα ρώτησε φίλο της μέσα στη φυλακή πώς μπορεί επωφεληθεί από το γεγονός.

Ο συγκεκριμένος άντρας έχει καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας και είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που είχαν καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό της, ο οποίος έφτανε τις 100 χιλιάδες δολάρια.

Η καμαριέρα στο παρελθόν είχε καταθέσει ψευδώς ότι είχε πέσει θύμα βιασμού στην πατρίδα της, για να πάρει άσυλο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Νέας Υόρκης σε επιστολή της προς τους συνηγόρους του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, η γυναίκα που κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Συμβούλιο των Ενόρκων.

Η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ για σεξουαλική επίθεση δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση την κατάθεσή της και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι της επιτέθηκε, δήλωσε ο δικηγόρος της.

Ο συνήγορος του Στρος Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε βέβαιος ότι ο πελάτης του θα απαλλαχθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις "ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα αθωωθεί (...) είναι μια μεγάλη ανακούφιση", είπε.

Πρόσθεσε ότι ο 62χρονος Γάλλος πολιτικός είναι αθώος και επέμεινε και αυτός ότι ούτε η δική του εκδοχή των γεγονότων έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, Σάιρους Βανς junior βρίσκεται στο στόχαστρο όλων, καθώς φαίνεται ότι μια υπόθεση στην οποία είχε στηρίξει πολλά -ακόμη και τα όνειρά του για να εκλεγεί Γερουσιαστής- χάνεται μέσα από τα χέρια του. Είναι εκείνος, άλλωστε, που με επιστολή του ενημέρωσε τους δικηγόρους του Στρος Καν πως η κατάθεση της καμαριέρας έχει κενά και ότι η 32χρονη είπε ψέματα στο Συμβούλιο των Ενόρκων που εξέταζε το τι ακριβώς συνέβη την ημέρα των γεγονότων.

Η 32χρονη καμαριέρα είχε δηλώσει στους εισαγγελείς και στους ενόρκους ότι μετά την επίθεση βγήκε στο διάδρομο του 28ου ορόφου του ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν η σουίτα του Στρος-Καν, τον περίμενε να φύγει και κατόπιν ενημέρωσε τον προϊστάμενό της για το τι συνέβη.

Έκτοτε όμως "παραδέχτηκε ότι αυτή η εξιστόρηση ήταν ψευδής και ότι μετά το επεισόδιο στη σουίτα 2806 (σ.σ. η σουίτα του Στρος-Καν) καθάρισε ένα γειτονικό δωμάτιο, στη συνέχεια επέστρεψε στη σουίτα 2806 και άρχισε να την καθαρίζει προτού καταγγείλει το περιστατικό στον επόπτη", σημειώνεται στην επιστολή.

Οι δικηγόροι της 32χρονης, κατηγόρησαν τον Σάιρους Βανς πως δε θέλει να προχωρήσει την υπόθεση γιατί φοβάται ότι θα χάσει.

Από τα ξημερώματα, η γαλλική κοινή γνώμη παρακολουθεί την τροπή της υπόθεσης που ανάγκασε το Στρος Καν να αφήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτή τη στιγμή είναι η φίλη του Ντομινίκ Στρος-Καν που μιλάει: θα ήθελα να πω ότι τα νέα που έφθασαν τη νύκτα από τον αμερικανικό Τύπο μού προκαλούν απέραντη χαρά, όπως και σε όλους τους φίλους του Ντομινίκ», η γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Από την πλευρά της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επίσης υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές, απηύθυνε έκκληση για τον σεβασμό της βούλησης του Ντομινίκ Στρος-Καν ως προς το πολιτικό του μέλλον, εάν απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Αναλυτές λένε ότι, παρά τα σημάδια που αφήνει το σκάνδαλο, δεν αποκλείεται η επιστροφή του Ντομινίκ Στρος Καν στην πολιτική σκηνή, αν και θεωρείται αμφίβολη η συμμετοχή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.