Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης τίμησαν προχθές Περιφέρεια και τοπικοί φορείς σε εκδήλωση που έγινε στη σκιά της μνημειακής ελιάς των Βουβών Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της «Μνημειακής Ελιάς Βουβών» και οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Πλατανιά, και την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Χαιρέτησε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και έγινε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Μνημειακής Ελιάς και του Μουσείου Ελιάς από τον πρώην δήμαρχο Κολυμβαρίου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα “ Οικολογία και δάση στη Γαλλία” από τις Robillard Elsa και Petit Claire, και προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ για το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Νωρίτερα στις 4 το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισκέφθηκε το Ανουσάκειο Ίδρυμα όπου θα έχει συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι η μνημειακή ελιά των Βουβών Χανίων, με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης έχει κηρυχτεί, από το 1997, διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Η περίμετρος του είναι 12,5 μ., η διάμετρος του 3,64 μ. και το εμβαδόν του 11,45 τ.μ. Είναι ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα της Κρήτης.