Του Μάνου Φραγκιαδουλάκη

Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 είχα την τιμή να αναλάβω τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Με αίσθημα ευθύνης, απόλυτο ρεαλισμό και γνώση της μεγάλης βαρύτητας και ευαισθησίας των θεμάτων που αφορούν την υγεία.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο Νόμου για την αιρετή Περιφέρεια και την έναρξη εφαρμογής του “Καλλικράτη”, η θητεία μου, όπως συμφωνήθηκε με την τότε υπουργό Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Θα διαρκούσε 7 μήνες. Σήμερα ο χρόνος ζωής των ΥΠΕ έχει παραταθεί, με αποτέλεσμα την παράταση και της δικής μου θητείας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ της διοίκησης.

Η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη των ίσων ευκαιριών, η αποτελεσματικότητα, η αναβάθμιση, των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οικονομική εξυγίανση με την πάταξη της διαφθοράς και ο εξορθολογισμός των δαπανών καθώς και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη που τις δικαιούται, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της προσπάθειας που κατέβαλλα κατά την διάρκεια της 15μηνης θητείας, σύμφωνα πάντα με την πολιτική βούληση και τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Κρήτη διαθέτει αξιόλογες Μονάδες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς κι ένα άριστο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που δίνει καθημερινές μάχες στο μεγαλύτερο ποσοστό του με αυταπάρνηση και προσωπικό κόστος και χαμηλές αμοιβές αντιστρόφως ανάλογες ως προς την σημαντική προσφορά και το έργο που προσφέρουν στην κοινωνία ιδιαίτερα στην παρουσία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και εθνική συγκυρία. Ωστόσο τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ευαίσθητο αυτό τομέα είναι χρόνια και δυσεπίλυτα.

Εξαρχής, εκτίμησα και έθεσα σε άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, με την άποψη πως χωρίς την ενίσχυση και την ουσιαστική αναβάθμιση αυτής δεν είναι εφικτό τα νοσοκομεία να επιτελέσουν ικανοποιητικά το έργο τους, δηλαδή την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ως εκ τούτου, η παραπάνω προτεραιότητα εκφράστηκε με τον προγραμματισμό για την δημιουργία νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, Περιφερειακών Ιατρείων, και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων καθώς και την ουσιαστική κτιριακή, τεχνολογική και βιοιατρική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας ολόκληρης της Κρήτης. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών όλων των Κέντρων Υγείας.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία του νησιού, η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον εξοπλισμό τους με νέα μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, κυρίως για τις ειδικές μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝΝ, Χειρουργεία, τεχνητός νεφρός, καθώς και στην προμήθεια σύγχρονων μέσων απεικόνισης στα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα, όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, κλασικά ακτινολογικά μηχανήματα, υπέρηχοι και τέλος στο ΠΑΓΝΗ, το καλύτερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας, σε συνεργασία με το Διοικητή του κ. Ν. Κοκκίνη, αποφασίστηκε η προμήθεια, η εγκατάσταση και λειτουργία PET CT και ενός μαγνητικού τομογράφου Tesla 3 τελευταίας τεχνολογίας με διαδικασία προμήθειας κατά πράξη για τη μεγαλύτερη δυνατή αναβάθμισή του.

Όπως είναι γνωστό από την πορεία μου στην πολιτική και στη ζωή, η “καρέκλα” δεν αποτέλεσε ποτέ επιδιωκόμενο στόχο. Πιστεύοντας πως ένα σημαντικό μέρος του έργου και της ευθύνης που είχα αναλάβει ολοκληρώθηκε ή έχει δρομολογηθεί σήμερα (σημειώνοντας ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων η 7η ΥΠΕ εστερείτο ακόμα και Διαχειριστικής Επάρκειας), πήρα την απόφαση αυτοβούλως να αποχωρήσω από τη θέση μου, με την ελπίδα και την ευχή ο νέος Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, να ολοκληρώσει τα έργα που έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να προωθήσει τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, να μην μείνει στα εύκολα λόγια και να στηρίξει τη λειτουργία της 7ης ΥΠΕ επιδιώκοντας την αναβάθμισή της αναζητώντας και νέους ρόλους για αυτήν όπως η ανάληψη της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια και την υπαγωγή σε αυτή των Κέντρων Υγείας.



Για την προοπτική

κατάργησης της ΔΥΠΕ



Ως πρώην βουλευτής και μέχρι πρόσφατα Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ως ενεργός πολίτης και ιατρός και με την μέχρι σήμερα εμπειρία μου, θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω το σοβαρό προβληματισμό μου σχετικά με την προοπτική κατάργησης ή ένταξης στην Αιρετή Περιφέρεια ως Διεύθυνση της 7ης ΥΠΕ όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο για την Αιρετή Περιφέρεια “Καλλικράτης”.

Είναι γνωστό ότι ο ρόλος λειτουργίας των Υγειονομικών Περιφερειών είναι ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εποπτεία των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιοχής ευθύνης τους, η εφαρμογή των πολιτικών υγείας της κυβέρνησης αλλά και με τη δυνατότητα προτάσεων προς την κυβέρνηση με κύριο στόχο την βέλτιστη δυνατή οργάνωση των φορέων προς όφελος πάντα του χρήστη υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό η 7η ΥΠΕ Κρήτης με τη λειτουργία της πρωτοπορεί και αναπτύσσει διαρκώς καινοτόμες δράσεις βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του συστήματος στην υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας, όσο και Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σκόπιμη και ωφέλιμη κρίνεται η περαιτέρω αξιοποίηση και ενδυνάμωση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με την ένταξη και ανάπτυξη σε αυτήν όλων των υπηρεσιών της  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας καθώς και η αυτονόμηση από τα νοσοκομεία και υπαγωγή των Κέντρων Υγείας σε αυτές για τον καλύτερο συντονισμό τους και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τους. Σχετική επιστολή στάλθηκε και στον περιφερειάρχη Κρήτης κ . Σταύρο Αρναουτάκη (Βλ. παράρτημα  Α’).

Στην κατεύθυνση αυτή τοποθετήθηκα σχετικά, με πρόσφατη εισήγηση μου στη  Βουλή των Ελλήνων κατά τον ετήσιο απολογισμό των ΥΠΕ στη Βουλή.

Το έργο και οι δράσεις της 7ης ΥΠΕ καθώς και οι προσπάθειες της για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Κρήτης αλλά και οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των μονάδων υγείας αναγνωρίστηκαν από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, την τ. νομάρχη Ηρακλείου και σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, από τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, από την πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας κ. Καστανιώτη καθώς και από τους διοικητές των νοσοκομείων αρμοδιότητας της 7ης ΥΠΕ (σχετ. επιστολές στο παράρτημα Α’).