Μέρος 9ο

Ρεπορτάζ Πέλλα Λασηθιωτάκη

Αυξάνονται, αντί να μειώνονται οι επιχειρήσεις στο νομό Ηρακλείου παρά την οικονομική κρίση και την εφαρμογή του μνημονίου! Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2011 άνοιξαν 252 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν (936 εγγραφές, 684 διαγραφές), αντιστρέφοντας το αρνητικό πρόσημο του 2010.

Με μια πρώτη ματιά κάποιος θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τοπίο γίνεται πιο ξεκάθαρο και αχνοφαίνεται η ανάπτυξη. Με μια δεύτερη ματιά στα στοιχεία όμως, όπως τα έχει επεξεργαστεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι…ρόδινα.

Αρκετοί απολυμένοι, αξιοποιώντας παλαιότερα οικονομικά αποθέματα ή πουλώντας γη, προσπαθούν να ανοίξουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις για να επιβιώσουν, όπως λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νικήτας Δολαψάκης. Θα τα καταφέρουν; Δύσκολο στις μέρες μας.

Επίσης, ορισμένοι επιχειρηματίες που απέτυχαν και δήλωσαν πτώχευση, επιχειρούν τώρα να θέσουν σε λειτουργία επιχειρήσεις σε άλλο όνομα. Εξίσου ιδιαιτέρως δύσκολη υπόθεση.

Το παρήγορο πάντως είναι ότι αυξάνονται οι εγγραφές βιώσιμων (με τα σημερινά δεδομένα) επιχειρήσεων στο εξαγωγικό και το βιομηχανικό τμήμα. Αυτό τι σημαίνει; «Αναλογιζόμενοι ότι η αγορά Ελλάδος δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, εγγράφονται στο εξαγωγικό μητρώο, να ανοίξουν σχέσεις με άλλες χώρες. Εξ ανάγκης δηλαδή στοχεύουν στην εξωστρέφεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχειρηματική αποστολή που είχαμε προγραμματίσει για τη Λιβύη, δήλωσαν συμμετοχή 47 επιχειρήσεις. Πρόκειται για θετική εξέλιξη και ελπίζουμε να συνεχιστεί, για να μπούμε με ακόμα καλύτερα προϊόντα στις διεθνείς αγορές» επισημαίνει ο κ. Δολαψάκης.

Ανάλογο φαινόμενο και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανάλογο είναι το φαινόμενο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Συνολικά 18.756 εγγραφές επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν στο αʼ τετράμηνο του 2011, ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 17.974. Όπως διαπιστώνεται, άνοιξαν 782 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν.

Αναλυτικότερα, για τον μήνα Απρίλιο, τα στοιχεία των Επιμελητηρίων όλης της χώρας δίνουν ένα σύνολο εγγραφών που φτάνει τις 4.493 νέες επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο των διαγραφών ανήλθε στις 3.050 επιχειρήσεις.

Ο Μάρτιος του 2011 έκλεισε επίσης με θετικό πρόσημο εγγραφών. Όπως προκύπτει από τα μητρώα των επιμελητηρίων, το σύνολο των εγγεγραμμένων νέων επιχειρήσεων, για το συγκεκριμένο μήνα, υπερέβη τον αριθμό των διαγεγραμμένων κατά 370 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, κατεγράφησαν 5.050 ανοίγματα επιχειρήσεων, ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 4.680.



«Ραχοκοκαλιά» της απασχόλησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εννέα λόγους και τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για την επιχειρηματικότητα, κ.Antonio Tajani κατά τη διάρκεια συνεδρίου που έγινε πριν λίγες μέρες. Όπως είπε ο κ. Tajani “η Ευρώπη δεν μπορεί να αναζητήσει λύσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αναδιαρθρώσεων. Η νέα αναγεννημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευέλικτες και καινοτόμες και δεν αποτελούν μόνο την ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα τώρα, την κρίσιμη για την Ευρώπη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά της απασχόλησης”. Αν τα 23.000.000 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη προσλάμβαναν έστω και έναν εργαζόμενο δεν θα υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Οι δε νέες πολιτικές που θα αποφασιστούν πρέπει να είναι σχεδιασμένες χωριστά και διακριτά για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων (Πολύ Μικρές , Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες)”.

Ο κ. Tajani, τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής δεν είναι να κάνει «χάρη» στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά να επιτύχει μια «κοινωνική οικονομία» μέσω αυτών. Όχι η οικονομία για την οικονομία. Λαμβάνοντας υπόψη και των νέων συνθηκών που εξελίσσονται διαρκώς, ειδικότερα στο μεσογειακό χώρο και στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθίσταται και πολιτικά σημαντικός. Παράλληλα ο κ. Tajani, επισήμανε την σημαντική συνεισφορά της μικρής επιχειρηματικότητας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, τονίζοντας για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι η ευρωπαϊκή αλλά και οι εθνικές νομοθεσίες να «καταλάβουν» τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Στέλνοντας έτσι και μήνυμα με αποδέκτες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών: «Αν θες να βοηθήσεις πρέπει πρώτα να καταλάβεις».



Οι εννιά δρόμοι

για τη διέξοδο

Κατά τον κ. Tajani και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο οι εννιά δρόμοι για τη διέξοδο από την κρίση είναι:

1. Η Ευρώπη δεν πρέπει να σχεδιάζει οριζόντιες πολιτικές γενικά για τις ΜΜΕ, διότι τελικά, όπως έχει αποδειχθεί έτσι ωφελούνται μόνο οι μεγαλύτερες εξ αυτών. Πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά και διακριτά πακέτα πολιτικών που να απευθύνονται ξεχωριστά στις Πολύ μικρές, τις Μικρές, τις Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει ισόρροπη διάχυση των ωφελημάτων. Η Ε.Ε δίνει την ευχέρεια στις εθνικές κυβερνήσεις να εξαιρούν τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις από τους κανονισμούς που εφαρμόζονται κοινοτικά για την επιχειρηματικότητα, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία να χαραχτούν εθνικές κάθετες πολιτικές σε θέματα μικρού επιχειρείν. Πάνω από 5,4 εκατ. πολύ μικροί ευρωπαίοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τη ρύθμιση αυτή, προϋπολογίζοντας πιθανά εξοικονόμηση 6,3 δις ευρώ.

2. Οι κανονιστικές διατάξεις, τα φορολογικά συστήματα και χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να είναι ξεχωριστά, οριοθετημένα, για τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις. Είναι λάθος να σχεδιάζονται μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που τελικά μπορούν να εφαρμόσουν μόνο οι Μεγάλες, δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία των Μικρών επιχειρήσεων, βγάζοντας τες ουσιαστικά εκτός αγοράς. Πρέπει να σχεδιάζονται πρώτα και αποκλειστικά για τις Μικρές.

3. Εφαρμογή συστημάτων, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ελέγχου των επιπτώσεων των προς ψήφιση νομοθετημάτων στις μικρές επιχειρήσεις. Ό,τι δεν θα είναι καλό για αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσεων πρέπει να απορρίπτεται. Δεν είναι καλό για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τελικά και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

4. Λιγότερες επιβαρύνσεις φορολογικές κ.λ.π. για τις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις. Π.χ. για επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 2 εκ. ? να υπάρχει η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής ΦΠΑ έως ότου αποπληρωθούν πλήρως από τους αγοραστές τα προϊόντα που τους έχουν πουλήσει (σημειωτέον ότι αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει η ΓΣΕΒΕΕ πριν ένα μήνα προς την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία όμως απορρίφθηκε).

5. Το μεγάλο πρόβλημα της Τραπεζικής χρηματοδότησης των Μικρών επιχειρήσεων δεν έχει λυθεί ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τουναντίον τώρα με την κρίση έχει επιδεινωθεί. Οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, που δεν μπορούν να δώσουν οι επιχειρήσεις. Γιʼ αυτό πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι διέξοδοι εκτός του απευθείας δανεισμού από τις τράπεζες.

6. Στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρέπει να είναι μόνο να ενισχυθούν απλώς οι Μικρές επιχειρήσεις, αλλά να υπάρξουν μέτρα που θα τους επιτρέπουν και προτρέπουν να γίνουν μεγαλύτερες. Καλύτερες, με περισσότερες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα οι Πολύ Μικρές (κάτω από 10 εργαζομένους) που αποτελούν περίπου το 95% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

7. Κύριο ζήτημα για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, ειδικότερα για τη μικρομεσαία επιχείρηση, αποτελεί η γραφειοκρατία. Υπολογίζεται ότι η μείωση της γραφειοκρατίας θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως και 1,4%. Οι ήδη εφαρμοσμένες πολιτικές υπολογίζονται να εξοικονομήσουν περίπου 7,6 δις. ευρώ, ενώ οι σχεδιαζόμενες πολιτικές δύνανται να εξοικονομήσουν επιπλέον 30,7 δις ευρώ.

8. Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της απλοποίησης των κανονισμών για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί και η προαιρετική εφαρμογή ενός λογιστικού σχήματος, αποκλειστικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καθυστερούν την απόδοση Φ.Π.Α έως ότου λάβουν τις πληρωμές από τους πελάτες τους, περιορίζοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν.

9. Παράλληλα με το μείζον θέμα της προβληματικής χρηματοδότησης, πολλές ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μη έγκαιρης πληρωμής τους από το Δημόσιο. Η Ε.Ε από τον Οκτώβριο του 2010 έχει ήδη συμφωνήσει οι υποχρεώσεις του Δημοσίου να γίνονται εντός 30 ημερών, αλλιώς θα αποδίδονται έντοκα. Αυτό το μέτρο, στην πλήρη εφαρμογή του, αναμένεται να αποφέρει επιπλέον 180 δις ευρώ ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ