Της Κατερίνας Μυλωνά

Θρίλερ χθες οι πρυτανικές εκλογές

Κέρδισε ο Στεφάνου - Ενσταση από τον Ζώρα


Σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι χθεσινές πρυτανικές εκλογές αφού με μια οριακή διαφορά λίγων μόνων ψήφων και ενός ποσοστού που δεν ξεπερνούσε το 1%, ο καθηγητής στο τμήμα Χημείας, κ. Ευριπίδης Στεφάνου, αναδείχθηκε ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο υποψήφιος για τη θέση του πρύτανη, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, κ. Οδυσσέας Ζώρας, κατέθεσε ένσταση κατά του αποτελέσματος των εκλογών.

Εξάλλου, λόγω διαφόρων ενστάσεων, τα μέλη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής αρνούνταν να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα ως αργά τη νύχτα και προτού ολοκληρώσουν την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα, πάντως, με την εικόνα που διαμορφώθηκε, αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος αναδείχθηκαν ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Κώστας Τζανάκης, και ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, κ. Γιώργος Τζιρίτας.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η διαφορά ανάμεσα στα δύο υποψήφια σχήματα ήταν οριακή.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν από το Ηράκλειο, όπου η κάλπη των φοιτητών σε Ηράκλειο αλλά και Κνωσό «έδειξε» (και με διαφορά) το σχήμα με επικεφαλής τον κ. Ζώρα.

Όσο αφορά στην προτίμηση των διδασκόντων, στην Κνωσού υποστήριξαν τον κ. Στεφάνου και στις Βούτες τον κ. Ζώρα ενώ το προσωπικό του Ιδρύματος (διοικητικοί, Ε.Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π.) στο Ηράκλειο στήριξε το σχήμα του κ. Στεφάνου και στα δύο εκλογικά κέντρα.

Το Ρέθυμνο έδειξε καθαρά την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Στεφάνου, ο οποίος πλαισιώθηκε από δύο διδάσκοντες των σχολών του Ρεθύμνου. Το σχήμα του, λοιπόν, στήριξαν τόσο τα μέλη ΔΕΠ, όσο και οι φοιτητές με το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης απέδειξε ότι είναι αυτοδύναμη να βγάζει αποτελέσματα από μόνη της, χωρίς αυτά να «μαγειρεύονται» από αλλού», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε στην «Π» ο- πιθανότατα- επερχόμενος πρύτανης του Π.Κ., κ. Ευριπίδης Στεφάνου. «Είμαι συγκινημένος από τη συμπαράσταση των καθηγητών, από το διοικητικό προσωπικό και προφανώς, όπως είχα δηλώσει στη συνέντευξή μου, το Πανεπιστήμιο από δω και πέρα μπορεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει απόλυτη ηρεμία, ασφάλεια για όλον τον κόσμο και ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του όποτε θέλει. Μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά», συμπλήρωσε.

Ένσταση κατά του αποτελέσματος κατέθεσε χθες ο κ. Ζώρας, λόγω της οριακής διαφοράς που έδειξε η κάλπη. «Δύο ψήφοι καθηγητών αλλάζουν το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά στην «Π».

Υπενθυμίζεται πως υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με τον κ. Ζώρα ήταν ο καθηγητής του τμήματος Χημείας, αντιπρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου & Μέλος ΜΟΔΙΠ, κ. Σπύρος Αναστασιάδης, ο καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, και ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, κ. Νίκος Παπαδάκης.

Αποτελέσματα

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΜΕΛΗ ΔΕΠ: ΖΩΡΑΣ 40 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 93, 6 λευκά, 4 άκυρα

ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΖΩΡΑΣ 387 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 358 9 λευκά, 37 άκυρα (ενστάσεις ως προς τα άκυρα)

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: ΖΩΡΑΣ 22 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 103, λευκά 2

ΗΡΑΚΛΕΙΟ- ΚΝΩΣΟΥ

ΜΕΛΗ ΔΕΠ: ΖΩΡΑΣ 24 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 47

ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΖΩΡΑΣ 235 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 38

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: ΖΩΡΑΣ 32 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 35

ΗΡΑΚΛΕΙΟ- ΒΟΥΤΕΣ

ΜΕΛΗ ΔΕΠ: ΖΩΡΑΣ 97 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 76

ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΖΩΡΑΣ 265 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 147

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: ΖΩΡΑΣ 87 ΣΤΕΦΑΝΟΥ 113

Σημειώνεται πως η ψήφος των μελών ΔΕΠ μετρούσε κατά 50%, των φοιτητών κατά 40% και του προσωπικού κατά 10%.

Η νέα πρυτανική αρχή θα βρεθεί στο τιμόνι του Ιδρύματος από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 31 Αυγούστου 2015.