Της Κατερίνας Μυλωνά

Κάλπες στήνονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ανάδειξη νέας πρυτανικής αρχής που θα βρεθεί στο τιμόνι του Ιδρύματος από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 31 Αυγούστου 2015.

Δύο είναι τα σχήματα που «κατεβαίνουν» στις εκλογές, ένα με επικεφαλής τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής, κ. Οδυσσέα Ζώρα. Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, στο πλευρό του κ. Ζώρα, είναι ο καθηγητής του τμήματος Χημείας, αντιπρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου & Μέλος ΜΟΔΙΠ, κ. Σπύρος Αναστασιάδης, ο καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, και ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, κ. Νίκος Παπαδάκης. Υποψήφιος πρύτανης είναι, επίσης, ο καθηγητής στο τμήμα Χημείας, κ. Ευριπίδης Στεφάνου και τον πλαισιώνουν οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Κώστας Τζανάκης, και ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, κ. Γιώργος Τζιρίτας. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα διαρκέσουν ως τις 5 το απόγευμα. Κάλπες θα στηθούν, μία στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα Συγκλήτου, και δύο στο Ηράκλειο, στην Κνωσού στην αίθουσα Θ 301 και στις Βούτες, στο αμφιθέατρο μεταπτυχιακών σπουδών Ιατρικής.

Ψηφίζουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος και η ψήφος τους μετρά σε ποσοστό 50%, όλοι οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, με την ψήφο τους να μετρά σε ποσοστό 40%, όλα τα μέλη του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (ΕΕΔΙΠ), ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού (ΕΤΕΠ) και διοικητικού προσωπικού, η ψήφος των οποίων μετρά σε ποσοστό 10%.

Συνολικά, συμμετέχουν στη διαδικασία 512 μέλη ΔΕΠ, 208 στο Ρέθυμνο, 305 στο Ηράκλειο (με μία απουσία), 16639 φοιτητές, στο Ρέθυμνο 8.397 προπτυχιακοί και 933 μεταπτυχιακοί, στο Ηράκλειο 5.867 και 1.442 αντίστοιχα και 113 μέλη προσωπικού, 19 Ε.Ε.ΔΙ.Π. και 21 Ε.Τ.Ε.Π. στο Ρέθυμνο και 37 και 37 αντίστοιχα στο Ηράκλειο.