Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Φάρσα ή μεγάλη γκάφα; Για δεύτερη χρονιά φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίζει να εφαρμόσει το κοινοτικό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία. Υπάρχει όμως μια…λεπτομέρεια: Οι υπουργικές αποφάσεις πάρθηκαν και τις δύο φορές λίγο πριν τη λήξη της σχολικής περιόδου με αποτέλεσμα να είναι ανεφάρμοστες, αφού τα σχολεία κλείνουν!

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου υπογράφηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κουτσούκο η υπουργική απόφαση με θέμα «Κατακύρωση αποτελέσματος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011».

Με…μεγάλη σοβαρότητα μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπογράφει σε κείμενο (με ημερομηνία Μαΐου 2011) την κατακύρωση του έργου δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος που τώρα τελειώνει, αναφέροντας ότι εγκρίνει τα εξής:

«1. Την αποδοχή των υποβληθέντων δικαιολογητικών της εταιρείας «ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ».

2. Την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011 στην εταιρεία «ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ», σε συνεργασία με την «ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ».

3. Στην εταιρεία «ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ» να αποσταλεί αντίγραφο της παρούσας απόφασης και να ειδοποιηθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης , σύμφωνα τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπ΄ αριθμ. 136433/24.02.2011 διακήρυξης».

Να σημειωθεί ότι αν πάρουμε τα πράγματα εντελώς πρακτικά, χρειαζόταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μόνο για να υπογραφεί η σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ανάδοχο…. Δηλαδή οι συμβάσεις θα…εφαρμόζονταν το κατακαλόκαιρο!

Κάπως έτσι το κράτος είχε λειτουργήσει και πέρσι. Δεν είχε…προλάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς να κατακυρώσει το διαγωνισμό. Απλώς είχε εκδώσει την υπουργική απόφαση για τους όρους της δωρεάν διανομής των φρούτων στα δημοτικά σχολεία.

Αυτονόητο είναι ότι οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, κρητικής καταγωγής Γιώργο Πολυχρονάκη να αναφέρεται με την πλέον επικριτική διάθεση στα…κατορθώματα του Υπουργείου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που έχει στόχο από τη μία να αμβλύνει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας εισάγοντας υγιεινά διατροφικά πρότυπα μεταξύ των μαθητών των δημοτικών σχολείων της χώρας και από την άλλη να συμβάλει στη διάθεση των προϊόντων των Ευρωπαίων αγροτών. Η χώρα μας θα επωφελείτο και τις δύο χρονιές από τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ (μέσω του κοινοτικού προγράμματος) ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και μάλιστα σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.

Επιπλέον, η δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία θα διευκόλυνε οικονομικά και τους γονείς, καθώς θα μείωνε τις δαπάνες για το κολατσιό.

Κι επειδή πέρυσι το πρόγραμμα είχε αποτύχει παταγωδώς (αφού η υπουργική απόφαση είχε ληφθεί λίγο πριν χτυπήσουν τα κουδούνια της λήξης της σχολικής χρονιάς) φέτος αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει «πιλοτικά» διανομή μόνο στα σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης για να μην οδηγηθεί ξανά το πρόγραμμα σε αποτυχία.

Από ότι φαίνεται όμως, η μία αποτυχία διαδέχθηκε την άλλη, αφού η κατακύρωση του έργου έγινε πριν λίγες μέρες και οι συμβάσεις δεν έχει νόημα πια να υπογραφούν.