Διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν διακινηθεί στη χώρα μας αγγούρια ισπανικής προέλευσης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δίνει με ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ, μετά το ξέσπασμα του νέου μεγάλου διατροφικού σκανδάλου στην αγορά της Γερμανίας. Όπως ήδη έχει γράψει η «Π», στην αγορά της Γερμανίας ξέσπασε μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο καθώς εκατοντάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία και πάνω από έξι πέθαναν, μετά την κατανάλωση, σύμφωνα με τις αρχές, ισπανικών αγγουριών τα οποία περιείχαν ένα επικίνδυνο βακτήριο.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά αγγούρια είναι καθαρά, κάτι το οποίο διαπιστώνεται από τις εργαστηριακές αναλύσεις που γίνονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Τονίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται με ασφάλεια τα ελληνικά αγγούρια και όπως όλα τα λαχανικά χρειάζεται να τα πλένουν πολύ καλά πριν τα καταναλώσουν.Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους .

Πρόσφατα, οι γερμανικές αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στη χώρα τους στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για κάθε νέα εξέλιξη αξιόπιστα και τεκμηριωμένα.

Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. (www.efet.gr).Πώς αντιδρά

η Ισπανία«Οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA).

Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία.

Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτών λαχανικών στη Δανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόρια τα αγγούρια αυτά, ενώ συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.