Δολοφονία 97χρονου : Ψάχνουν τα στοιχεία του δράστη στο σπίτι του εγκλήματος

«Η ταυτότητα του δράστη βρίσκεται στο σπίτι του εγκλήματος». Αυτό πιστεύουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου σε σχέση με τον δολοφόνο του 97χρονου Γιώργου Θεοδωρουλάκη από το Βενεράτο. Αυτό το σκεπτικό καθορίζει και τις έρευνες τους αφού πιστεύουν ότι η ενδελεχής εξερεύνηση του χώρου θα τους δώσει ευρήματα, τα οποία θα τους οδηγήσουν μελλοντικά στην ταυτότητα του ανθρώπου που δολοφόνησε με τόσο φρικτό τρόπο τον υπερήλικα.

Και τέτοια ευρήματα εντοπίστηκαν στο σπίτι του γέροντα. Γενετικό υλικό και αποτυπώματα είναι σημεία-κλειδιά για την αστυνομική έρευνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ή οι δράστες έχουν αφήσει, μάλλον …γενναιόδωρα, αποτυπώματα στο σπίτι και σε αντικείμενα-αιχμής, όπως για παράδειγμα σε τμήμα ξύλου, το οποίο έσπασαν οι δράστες από ντουλάπι της οικίας στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν χρήματα, κοσμήματα κλπ

Αυτή είναι η μία κατεύθυνση της έρευνας που διεξάγουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Από την άλλη, το υλικό αυτό θα είναι αξιοποιήσιμο, αν υπάρχει και το αντίστοιχο συγκρίσιμο δείγμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προχωρούν σε αθρόες προσαγωγές ατόμων από το Βενεράτο, ντόπιων και αλλοδαπών, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν μία μεγάλη «τράπεζα» γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων.

Πέραν όμως από τα αποτυπώματα, οι αστυνομικοί επιδιώκουν μέσα από την εξέταση των προσαχθέντων να τους «ψυχολογήσουν», να «τσεκάρουν» το άλλοθι τους, τους ισχυρισμούς τους αλλά κυρίως να δημιουργήσουν κλίμα ασφυκτικής πίεσης στην τοπική κοινωνία.

Πλέον πιστεύουν ότι ο δράστης ή οι δράστες της φρικτής δολοφονίας του υπερήλικα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το χωριό. Έχουν σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο το έγκλημα να διαπράχθηκε από κάποιον εντελώς άσχετο με την περιοχή, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό με σκοπό την διάρρηξη και την κλοπή για να συνεχίσει τη δράση του σε άλλον οικισμό.

Σπείρες με τέτοια δράση, χτυπούν και φεύγουν. Δεν επιστρέφουν στον τόπο μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα και μάλιστα μέρα-μεσημέρι για να σκοτώσουν τον ιδιοκτήτη.

Υπό αυτό το σκεπτικό, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο δράστης είτε διαμένει στο χωριό είτε έχει σχέση με ανθρώπους που κατοικούν στο Βενεράτο.

Ένα σενάριο που εξετάζεται-είναι μάλιστα κάτι που ειπώθηκε και από κατοίκους-είναι το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν πλήρη ενημέρωση από ανθρώπους που διαμένουν στο Βενεράτο. Ο άτυχος ηλικιωμένος διέμενε μόνος του στο σπίτι. Τα παιδιά του τον επισκέπτονταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Είχε την εικόνα του ευκατάστατου ανθρώπου. Οι συνήθειες του συγκεκριμένες. Από το καφενείο στο σπίτι και αντίστροφα.

Η Αστυνομία διερευνά την εκδοχή οι δράστες να καθοδηγήθηκαν από άνθρωπο του χωριού, ντόπιο ή αλλοδαπό, για το ποιόν του 97χρονου, ο οποίος τέθηκε στο στόχαστρο τους. Ο άνθρωπος αυτός να τους ενημέρωνε ανά πάσα στιγμή για τις κινήσεις του γέροντα μέσω κινητού τηλεφώνου. Και αυτό θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την έρευνα.

Η απόπειρα διάρρηξης στην οικία του 97χρονου το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας συζητήθηκε ευρέως στα καφενεία του χωριού. Όπως φυσικά και η πρόθεση του να πάει στην Αστυνομία για να δώσει πλήρη κατάθεση σε σχέση με το συμβάν. Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Είναι περίεργο ότι ο Θεοδωρουλάκης έφυγε από το καφενείο το μεσημέρι για να πάει στο σπίτι του, οπότε και δολοφονήθηκε. Ποιος ξένος θα διακινδύνευε να κάνει κάτι τέτοιο αν δεν είχε ασφαλή ενημέρωση; Κάτοικοι του Βενεράτου ανέφεραν στην «Π» ότι αν ισχύει ένα τέτοιο σενάριο, τότε μπορεί να βοηθήσει η έρευνα των κινητών που ενεργοποιήθηκαν την επίμαχη ώρα.

Η άλλη εκδοχή είναι το έγκλημα να διαπράχθηκε από κάτοικο, ο οποίος είχε άμεση ενημέρωση των κινήσεων του υπερήλικα.

Η εξιχνίαση του εγκλήματος θεωρείται ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Ασφάλεια Ηρακλείου που συνεχίζει να «ακτινογραφεί» τους κατοίκους, αλλοδαπούς και ντόπιους, προβαίνοντας σε αθρόες προσαγωγές αλλά και σε ελέγχους ακόμα και τις νύχτες.