-Να, τόσο λίγο θέλουμε να βγούμε από την κρίση...

- (χα... χα... χα...)

Η μήνυση κατά της “Sunday Telegraph”

Στις 14 Ιουνίου αναμένεται να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η μήνυση που έχουν καταθέσει πέντε κτηνοτρόφοι από την Κρήτη σε βάρος του εκδότη της «Sunday Telegraph» και του διάσημου Βρετανού δημοσιογράφου Colin Freeman-γνωστού πολεμικού ανταποκριτή-για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Την υπόθεση είχε αναδείξει η «Π» με αφορμή την κατάθεση της μήνυσης των πέντε Κρητικών, οι οποίοι από προσκεκλημένοι σε γάμο στα Ζωνιανά, βρέθηκαν να «φιγουράρουν» σε εκτενές δημοσίευμα της “Sunday Telegraph” ως «πρωταγωνιστές» ενός άκρως δυσφημιστικού ρεπορτάζ για την περιοχή με τίτλο: «Ο πόλεμος ανάμεσα στη μαφία της μαριχουάνας και την Αστυνομία διαταράσσει την ειρηνική ζωή του ελληνικού νησιού των διακοπών».

Οι κτηνοτρόφοι στράφηκαν εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου, θεωρώντας ότι το επίμαχο δημοσίευμα στο οποίο απεικονίζονται τα πρόσωπα τους, συνδέοντας τους με τη «μαφία» των Ζωνιανών, τους διέσυρε και τους συκοφάντησε.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Δεδομένων των συνθηκών και της συγκυρίας… το ταξίδι του Σαμαρά στην Κρήτη αποκτά ιδιαίτερη αξία. Η πολιτική κρίση σε συνδυασμό με τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, το συνέδριο και η ενδυνάμωση της Ντόρας αποτελούν κρας-τεστ για τον πρόεδρο της ΝΔ που ουσιαστικά κάνει την πρώτη του περιοδεία στην Κρήτη. Την Τρίτη λοιπόν φτάνει μέσω Χανίων ο Σαμαράς στην Κρήτη. Και από το Ρέθυμνο στ΄Ανώγεια θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης στο Ηράκλειο όπου θα κάνει και την κεντρική του ομιλία στο Αστόρια.

Την Πέμπτη θα έχει επαφές με φορείς του Ηρακλείου και από εδώ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

ΣΤΗ ΔΗΣΥ

Ήταν θέμα χρόνου να εισέλθει στη “Δημοκρατική Συμμαχία” ο Γιώργος Χατζημαρκάκης. Και το έπραξε επίσημα στο συνέδριο της Ντόρας. Σιδεροκέφαλος και ο χρόνος θα δείξει εάν έκανε τη σωστή επιλογή…

ΠΡΟΙΚΑ!

Όχι μόνον θέλουν οι Γερμανοί όλο το “Ελ.Βενιζέλος”, αλλά πιέζουν για να πάρουν… προίκα το Καστέλι. Η γερμανική πλευρά επιδιώκει να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο στην εκμετάλλευση-λειτουργία του αερολιμένα των Σπάτων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., η οποία ελέγχεται κατά 40% από την Hochtief (55% το ελληνικό Δημόσιο και 5% η οικογένεια Κοπελούζου).

Στους γερμανικούς σχεδιασμούς, διαβάζω, η εξασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των Σπάτων αποτελεί το πρώτο στάδιο για να αποκτήσουν στη συνέχεια κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.

Οι σχετικές κινήσεις αναμένεται να γίνουν στους επικείμενους διαγωνισμούς του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για την μακροχρόνια παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης όλων των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία θα ομαδοποιηθούν ανάλογα με όσα θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες». Με επιπλέον προίκα το διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι…

ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ

Το θανατηφόρο τροχαίο που έγινε έξω από τις Δαφνές βύθισε στο πένθος όλο το χωριό αφού χάθηκε ένας νέος οικογενειάρχης. Αυτό ήταν και η αιτία που αναβλήθηκε η μικρή δεξίωση που είχαν ετοιμάσει εκεί με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου…

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Διαστάσεις οικονομικού «πολέμου» μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας προσλαμβάνει το μεγάλο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αγγούρια που έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο δέκα Γερμανούς καταναλωτές. Ενώ η Ισπανία εξάγει αγγούρια σε διάφορες χώρες (είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σε παγκόσμιο επίπεδο) δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σε άλλη αγορά, πλην της Γερμανίας, μολυσμένα ισπανικά προϊόντα, πράγμα που προκαλεί εύλογες απορίες! Στο μεταξύ, η γερμανική αγορά έχει «κατεβάσει τα ρολά» στα ισπανικά κηπευτικά, αλλά η Ισπανία δείχνει τις αδυναμίες του γερμανικού μοντέλου μεταφορών τροφίμων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον από εκεί προέρχεται το πρόβλημα. Την ίδια ώρα στη Γερμανία η κατανάλωση κηπευτικών έχει πέσει κατά 50%!

ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Θέμα εβδομάδων είναι η λειτουργία του τμήματος Μεταγωγών στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την στελέχωση της νέας υπηρεσίας προβλέπονται 70 οργανικές θέσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πλήρωση τους.

Αν και η διαβεβαίωση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού θα στελεχωθεί από αστυνομικούς εκτός Κρήτης, στους κόλπους της τοπικής Αστυνομίας υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τελικώς θα στελεχωθεί από αστυνομικούς της υπάρχουσας δύναμης με αποτέλεσμα να «αποδεκατιστούν» υπηρεσίες.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

Δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν ότι από τους 70 αστυνομικούς, οι 20 θέσεις προβλέπεται να πληρωθούν από άνδρες των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων του νησιού. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η κατάργηση οργανικών θέσεων των ΤΑΕ ώστε το προσωπικό να υπαχθεί στη νέα υπηρεσία.

Το τμήμα Μεταγωγών-Δικαστηρίων με έδρα το Ηράκλειο θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Κρήτη τόσο σε σχέση με τις μεταγωγές κρατουμένων εκτός Κρήτης όσο και με τις μεταγωγές κρατουμένων σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα του νησιού. «Η νέα αυτή υπηρεσία θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των μεταγωγών κρατουμένων από εξειδικευμένο προσωπικό και με εξειδικευμένα μέσα ενώ θʼ αποδεσμευτεί προσωπικό από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Κρήτης» είχε δηλώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ηράκλειο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανόλης Όθωνας.

ΜΕ... ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ!

Ξέχασε την αστυνομική του ταυτότητα στον τόπο της κλοπής. Ο λόγος για έναν αλλοδαπό, ο οποίος φέρεται μαζί με συνεργό του να εισέβαλαν σε πρακτορείο Προ-Πο στην πόλη του Ηρακλείου. Οι δράστες έκλεψαν χρηματικό ποσό, ύψους 3.000 ευρώ αλλά και μεγάλο αριθμό λαχείων. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να αντιληφθούν ότι από τον ένα είχε παραπέσει η αστυνομική του ταυτότητα.

Αστυνομικοί που εξερεύνησαν το χώρο για αποτυπώματα, βρήκαν την αστυνομική ταυτότητα και πλέον αναζητούν τον κάτοχό της.

ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΑΝ

Τον οδοντίατρο της Σπιναλόγκας στα τελευταία χρόνια λειτουργίας της, τον Ελβετό Ζουλιέν Γκριβέλ, τίμησαν προχθές ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

«Γνωρίζω μια ωραία , γοητευτική Ελλάδα, τις χάρες της, τα γραφικά της τοπία, την ιστορία της, γνωρίζω το φιλόξενό της λαό. Όταν έρχομαι νιώθω στον ώμο μου ένα γλυκό χέρι, αισθάνομαι πολύ καλά εδώ, αυτή την Ελλάδα την αγαπώ», είπε, στα ελληνικά, ο Ελβετός επιστήμονας. «Γνωρίζω κι άλλη μία Ελλάδα, πιο σιωπηλή, κρυφή, υπόγεια, μια πονεμένη Ελλάδα, εκείνη την Ελλάδα την αγαπάω ακόμα πιο πολύ», πρόσθεσε.

“ΟΡΓΩΝΕΙ”

Όλη την Ελλάδα οργώνει το τελευταίο διάστημα ο συντοπίτης μας υφυπουργός Εργασίας κ Βασίλης Κεγκέρογλου για κληρώσεις και παραδώσεις εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους.

Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ξεχωρίζουν αυτοί που μπορεί να προσφέρουν στον τόπο.

Και ο Βασίλης αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ένας από αυτούς.

ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Διάλεξη με θέμα «Αναπτυξιακές Διαστάσεις της Σύγχρονης Διεθνούς και Ελληνικής Κρίσης» θα δώσει ένας παλιός γνώριμος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην καθηγητής Αναπτυξιακής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Σάσεξ, Κωστής Βαΐτσος.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου στις 6.15 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Κορωναίου 9.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Την έντονη δυσφορία του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΗ κ.Μπρα προκάλεσαν οι πληροφορίες περί δήθεν διαφωνίας του με τον κ.Τσικνάκη και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

«Όταν κάποιος προσπαθεί να παρερμηνεύει δηλώσεις, δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ τις σκοπιμότητες ή όπως λέμε στη γλώσσα του Project Management ‘’το Σκοπό’’.

Ως επιστήμονας είμαι ταγμένος να στηρίζω τις στρατηγικές κατευθύνσεις του οργανισμού που κάθε φορά υπηρετώ, σήμερα το ΥΘΥΝΑΛ και την κυβέρνηση. Οι σπουδές μου, η επαγγελματική μου σταδιοδρομία αλλά πάνω από όλα ο χαρακτήρας και το ήθος μου, μου επιβάλλουν ακριβώς αυτό.

Φυσικά αν οι συνθήκες το επέτρεπαν –συνθήκες που έχουν αλλάξει από πέρυσι, πριν από έξι μήνες, εχθές…- θα ήταν ευχή μας να μπορούσε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας όλων των λιμανιών. Τώρα, αν αυτή η ευχή είναι πολύ βαριά για όσους δεν την καταλαβαίνουν ή παρερμηνεύουν σκοπίμως τα λόγια μου, ας ξανακοιτάξουν γιατί μάλλον δεν υπάρχουν εξωγήινοι στη Σελήνη.

Τέλος, όσον αφορά τη συνεργασία μου με τον πρόεδρο του ΟΛΗ κο. Τσικνάκη, μακάρι όλες μου οι συνεργασίες να ήταν έτσι…

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον και ο σκοπός της καθημερινής δουλείας μου είναι η σωστότερη λειτουργία του λιμανιού και η ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια με συγκεκριμένες στρατηγικές και προγραμματισμό.

Γιάννης Μπρας

Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΗ»