Εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου στο Σκίνακα και τα Ανώγεια.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής, σε χώρο που παραχωρήθηκε στη κορυφή Σκίνακα του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων, από το Δήμο Ανωγείων.

Το πρώτο τηλεσκόπιο 30 εκατοστών ευρέως πεδίου εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 1986. Το 1995 εγκαινιάστηκε το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων το οποίο είναι και το μεγαλύτερο εν λειτουργία τηλεσκόπιο της Ελλάδας.

Το έτος 2006 εγκαταστάθηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν τηλεσκόπιο 60 εκατοστών που λειτουργεί ρομποτικά και μέσω διαδικτύου.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης συγκρίσιμες μόνο με εκείνες των μεγάλων αστεροσκοπείων του κόσμου.

Επίσης, διαθέτει πρωτοποριακά όργανα παρατήρησης όπως Κάμερα Κοντινού Υπερύθρου.

Μάλιστα η πρώτη στην Ελλάδα ψηφιακή κάμερα CCD (δέκτες CCD βρίσκoνται σήμερα σε όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα) εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο του Σκίνακα το φθινόπωρο του 1986. Ακόμα, συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα στο πεδίο της Αστροφυσικής και παράλληλα συμβάλλει στη σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών στην Αστρονομία.

Παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα περιλαμβάνονται σε περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.Εκδηλώσεις

Στις 11.15 το πρωί θα γίνει η άφιξη στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, κέρασμα και ξενάγηση.

Στα Ανώγεια, στις 4 το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο της Αγροτικής Τράπεζας θα γίνει προσφώνηση του δημάρχου Ανωγείων και θα ακολουθήσει ομιλία του Γιάννη Παπαμαστοράκη με θέμα «25 Χρόνια Αστεροσκοπείο Σκίνακα». Στη συνέχεια, θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αστρονομικής Φωτογραφίας με τίτλο «Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με Θέα το Σύμπαν».

Τις βράδινες ώρες και μέχρι τις 11 τη νύχτα το Αστεροσκοπείο Σκίνακα θα είναι ανοιχτό στο κοινό για ξεναγήσεις και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.