«Επί ποδός» βρίσκεται πλέον και η Περιφέρεια Κρήτης για να προχωρήσουν οι δεκάδες επενδύσεις που έχουν “κολλήσει” στο νησί και οι οποίες όπως έχει γράψει η “Π” δεν προχωρούν λόγω γραφειοκρατίας. Ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι έκτακτη συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες, τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και άλλων φορέων για να τεθούν στο τραπέζι όλες οι επενδύσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν.

“Θα ξεμπλοκάρουμε γρήγορα και με νόμιμες διαδικασίες όσες έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία στην Κρήτη και θέλουμε να φέρουμε κι άλλες” είπε στους συνεργάτες του ο κ.Αρναουτάκης που ενόψει της καθόδου εδώ των στελεχών της “invest in Greece” και επιχειρηματιών, πρέσβεων κλπ θέλει να έχει έτοιμες απαντήσεις.

Άλλωστε ο ίδιος προσπάθησε για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πρόσφατα και με τους Κύπριους που εδώ και καιρό θέλουν να επενδύσουν 400 εκατομμύρια ευρώ για να δώσουν 1000 θέσεις εργασίας στην περιοχή των Ακουμίων (Κρυόπετρα) –εκεί θα γίνουν δυο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες με συνεδριακά, αθλητικά και θαλασσοθεραπείας κέντρα, όπως επίσης οργανικές φάρμες καλλιέργειας.

Ο κ.Αρναουτάκης συζήτησε το θέμα χθες και στο Λασίθι και ζήτησε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για όλες τις επενδύσεις, που “κολλάνε”, γιατί δεν προχωράνε…

Στο γραφείο του άλλωστε είναι περισσότερες από 50 επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων έχουν “κολλήσει” είτε για μια άδεια, είτε περιμένοντας μια ρύθμιση, μια πραγματογνωμοσύνη.

-Αρκετοί επενδυτές έχουν προβλήματα ακόμη και στο αρχικό στάδιο της επενδυσης, στον χαρακτηρισμό της έκτασης από τις δασικές υπηρεσίες, τόσο σε πρώτο στάδιο όσο και στο δευτεροβάθμιο! Μάλιστα αποδεικνύεται ότι μια επένδυση για να φτάσει στο δεύτεροβάθμιο της επιτροπής δασικών επιλύσεων θα χρειαστεί πάνω από 5-7 χρόνια! Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι όλες οι υποθέσεις, είτε είναι μια επένδυση εκατομμυρίων που θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο, είτε είναι ένα απλό χωράφι μπαίνουν στο ίδιο πρωτόκολλο, χαρακτηρίζονται το ίδιο ως προτεραιότητα από τις υπηρεσίες.

-Παράλληλα τουριστικά λιμάνια και μαρίνες έχουν μπλοκαριστεί αφού το καθεστώς με τον αιγιαλό δεν είναι ξεκάθαρο, όλες οι κατασκευές θεωρούνται αυθαίρετες, η Κτηματική Υπηρεσία –για να είναι καλυμμένη- κάνει μηνύσεις κατά πάντων και συντάσσει πρωτόκολλα κατεδάφισης! Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πιο ονομαστά θέρετρα στην Μεσόγειο, η Ελούντα, είναι γεμάτη από τέτοια πρωτόκολλα!

-Στο επίπεδο αυτό των λιμανιών οι επενδυτές δεν ξέρουν ούτε ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία που πρέπει να εγκρίνει την τεχνική μελέτη των ιδιωτικών λιμενικών έργων. Δεν το ξέρει ούτε το Δημόσιο ακόμη…

Για να μην σημειώσουμε το θέμα των ιδιωτικών πολεοδομήσεων και των συνεταιρισμών όπου χρόνια τώρα “κολλάνε” στην περιβόητη έκδοση βεβαίωσης του άρθρου 24.

-Για τον τομέα της ενέργειας όσοι θέλουν να βάλουν λεφτά…ατύχησαν. Εδώ αποδεικνύεται ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στην αδειοδότηση, το ίδιο και στα περιβαλλοντικά όπου σε όλα μια συγκεντρωτική διοίκηση έχει άποψη και δεν προχωρά τίποτα.