Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Από φθινόπωρο σταδιακά η εφαρμογή στην πόλη της κυκλοφοριακής μελέτης

Σ’εκκρεμότητα το θέμα με τις μόνιμες θέσεις στάθμευσης


Το φθινόπωρο σχεδιάζει ο δήμος να ξεκινήσει τη σταδιακή εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία εδώ και χρόνια παρέμενε ξεχασμένη στα συρτάρια της Λότζια, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση του συστήματος κυκλοφορίας στην πόλη. Όπως είναι γνωστό το όλο θέμα έχει πλέον αναλάβει ο αντιδήμαρχος Μ. Βασιλάκης, ο οποίος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, καταβάλλει μια προσπάθεια, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της μελέτης, με πρώτο βήμα τη διαχείριση της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο κρίσιμο ζήτημα στην κυκλοφοριακή οργάνωση του Ηρακλείου, αφού όπως είναι γνωστό, οι διατιθέμενες θέσεις στάθμευσης είναι εξαιρετικά λίγες σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά στις μόνιμες θέσεις στάθμευσης, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου προ τριετίας ολοκλήρωσε μια διαδικασία καταγραφής των μόνιμων κατοίκων οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις διεκδικώντας την περίφημη κάρτα που θα τους εξασφαλίσει μόνιμη στάθμευση. Συνολικά κατέθεσαν 1.600 άτομα αιτήσεις ωστόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης εκτιμά ότι πάρα πολλά άτομα, δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις και θα φροντίσει να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν κάρτες μόνιμης στάθμευσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα με τις θέσεις στάθμευσης, οι οποίες σύμφωνα με τη μελέτη του κ.Ρέντζου, είναι συνολικά 3.000. Όπως είναι προφανές, οι διατιθέμενες θέσεις αυτές στάθμευσης δεν είναι κατανεμημένες με τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της παλιάς πόλης αλλά είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι «οι κάρτες μόνιμης στάθμευσης θα χορηγούνται στους κατοίκους της παλιάς πόλης, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν απαραίτητα τη δυνατότητα να παρκάρουν έξω από το σπίτι τους.

Μπορεί να χρειαστεί να παρκάρουν 30 μέτρα πιο μακριά από το σπίτι τους, ή και περισσότερο. Θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με άλλη λογική».

Ωστόσο και εδώ ανακύπτουν προβλήματα, σε σχέση με τη διαχείριση των θέσεων στάθμευσης από τους νυκτερινούς επισκέπτες της πόλης. Τι δηλαδή θα συμβαίνει όταν τις θέσεις στάθμευσης που ο δήμος τις διαθέτει για τους μόνιμους κατοίκους, καταλαμβάνονται από πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο για να πάνε σινεμά, ή έχουν βγει για φαγητό ή ποτό.

«Είναι προφανές ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεσμεύσει τις διατιθέμενες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι δεν κατοχυρώνονται ώστε να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση τους» απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο οποίος φαίνεται να προβληματίζεται σε σχέση με την πιθανή εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης.

Σε σχέση με τις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης ο δήμος φαίνεται ότι θα τις διατηρήσει, διότι μέσα από αυτές, στοχεύει να εκτονώσει το πρόβλημα του παρκαρίσματος όσων πολιτών βρίσκονται για λίγο στην πόλη, για να ψωνίσουν ή για να εξυπηρετηθούν, όπως για παράδειγμα στην Δικαιοσύνης. Όπως τονίζει ο κ.Βασιλάκης οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στη Δικαιοσύνης δεν θα διατεθούν για τους καταστηματάρχες αλλά για τους πολίτες που θα κατέβουν στο κέντρο για να ψωνίσουν.

Η γενικότερη φιλοσοφία στο θέμα της στάθμευσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι να αποθαρρύνεται η στάθμευση στο κέντρο της πόλης, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του περιπάτου.