Στους δρόμους θα κάνουν Πάσχα οι τροχονόμοι για να αποτρέψουν την αιματοχυσία στην άσφαλτο κατά την έξοδο και την επιστροφή των Ηρακλειωτών που θα εγκαταλείψουν το «κλεινόν άστυ» ενόψει του Πάσχα.

Ήδη από προχθές τα μέτρα που έχει καταρτίσει η αστυνομική υπηρεσία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και θα κλιμακωθούν όπως αναφέρει ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Μανόλης Φρουδαράκης τις επόμενες ημέρες.

Καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ υπηρεσιακά οχήματα διασχίσουν τον ΒΟΑΚ και το δρόμο που οδηγεί προς τις Μοίρες, δίνοντας έμφαση σε κεντρικές αρτηρίες όπως είναι η διασταύρωση προς το Οροπέδιο Λασιθίου, τις Γούβες, οι στροφές μετά το Φόδελε, η περιοχή του Καρτερού κοκ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχουν συνεργεία ελέγχου με τα οποία τροχονόμοι θα υποβάλουν σε αλκοτέστ τους οδηγούς με τη χρήση αλκολόμετρων. Οι έλεγχοι για μέθη θα γίνονται κυρίως στη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα υπάρχουν και έλεγχοι για την ταχύτητα με τη χρήση των ραντάρ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της τροχαίας, οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων, ενώ την ίδια στιγμή τονίζουν ότι θα υπάρξει αυστηρή εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ιδιαίτερα των παραβάσεων για υπερβολική ταχύτητα, για την είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τη μέθη, το αντικανονικό προσπέρασμα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, τη μη κίνηση στο άκρο του οδοστρώματος βαρέων, ογκωδών και βραδυπορούντων οχημάτων.Σύσκεψη

Σε συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας ενημερώθηκε από τον ΓΑΔΚ Μ. Παραβολιδάκη για το σχεδιασμό που υπάρχει στο νησί, εν όψει της αυξημένης κίνησης των ημερών.

Όπως είπε ο κ. Όθωνας, «υπήρξε μια συνεννόηση και υπάρχει μια συνεργασία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης με την Πυροσβεστική με το ΕΚΑΒ για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό, ελπίζουμε, σχέδιο τροχαίας αστυνόμευσης, σε όλο το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού με επίκεντρο τον βόρειο οδικό άξονα και όχι μόνο.

Ένας σχεδιασμός προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα αστυνόμευσης, ούτως ώστε από την πλευρά της Πολιτείας να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αποτρέψουμε τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, λόγω της αυξημένης κίνησης».

Σύμφωνα με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, από το μεσημέρι και για τις επόμενες ημέρες, στο οδικό δίκτυο όλου του νησιού θα αναπτυχθούν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής, 6 του ΕΚΑΒ και 17 περιπολικά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση τροχαίου ατυήματος . Παράλληλα, όπως τόνισε ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, «χωρίσαμε το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο σε μικρούς τομείς, των 20-25 χιλιομέτρων, και μέσα σε αυτούς τοποθετήσαμε περιπολικά, δίκυκλα και συμβατικά αυτοκίνητα».Επικίνδυνα σημεία

Τα πλέον επικίνδυνα σημεία που έχουν «δώσει» τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα είναι:

•104 χλμ μέχρι 107 χλμ εθνικής οδού Χανίων Σητείας (Από τις Σίσες μέχρι τη χωματερή Φόδελε) Πολλές επικίνδυνες στροφές και ολισθηρό οδόστρωμα.

•111 χλμ μέχρι 112 χλμ της Εθνικής Οδού Χανίων Σητείας (διασταύρωση Φόδελε). Πρόκειται για μία ευθεία δρόμου όπου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και υπάρχει είσοδος – έξοδος οχημάτων από το πρατήριο υγρών καυσίμων που λειτουργεί εκεί.

•117χλμ μέχρι 124 χλμ (διασταύρωση Λυγαριάς μέχρι το Παλιόκαστρο). Συνεχόμενες στροφές και ολισθηρό οδόστρωμα

• 141 χλμ- 148 χλμ από το ΚΤΕΟ μέχρι διασταύρωση Πρασάς. Ευθεία δρόμου και επικίνδυνη στροφή, ενώ αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες.

• Από γέφυρα Αποσελέμη μέχρι σήραγγα Σταλίδας. Δεν υπάρχει διάζωμα στη μέση. Σύμφωνα με την τροχαία αναπτύσσονται υπερβολικές ταχύτητες 140 χλμ και άνω.

• Από τη διασταύρωση του Μοχού μέχρι το ξενοδοχείο «Αρμονία» ο δρόμος είναι ευθύς- στενός , υπάρχουν πάροδοι που οδηγούν στον εθνικό δρόμο και αναπτύσσονται υπερβολικές ταχύτητες

•173χλμ- 174 χλμ της Εθνικής οδού Χανίων Σητείας (Αρχαιότητες Μαλίων). Μεγάλη ευθεία, στενό οδόστρωμα και έχουν γίνει πολλά τροχαία λόγω κυρίως αντικανονικών προσπερασμάτων και εισόδου στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

• Επίσης, στο νέο επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου Βιάννου (Σκαλάνι) υπάρχει διάζωμα στη μέση και έχει δώσει πολλά θανατηφόρα. Αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και υπάρχουν κλειστές στροφές.

•Από το 5ο μέχρι το 18ο χλμ Ηρακλείου Μοιρών ο δρόμος χαρακτηρίζεται ως καρμανιόλα και έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα. Καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες και πολλές αντικανονικές προσπεράσεις.