Βρέθηκε ο αποστολέας του email

Στέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο


Εντοπίστηκε χθες ο αποστολέας του email το οποίο έκανε λόγο για επικείμενη (την ημέρα του Πάσχα!!!) αναδιάρθρωση της οικονομίας, το οποίο και προκάλεσε πανικό στις αγορές και κατάρρευση στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πρόκειται για τον trader Π.Μ. στέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας και εστάλη από το Λονδίνο όπου εργάζεται. O ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες ενήργησε εν αγνοία της τράπεζας στην οποία εργάζεται. Στο συγκεκριμένο e-mail έγραψε τις πληροφορίες που δήθεν κατείχε ο ίδιος, αλλά κι αυτές που συζητούνται στο Σίτι του Λονδίνου.

Ο αποδέκτης των «κρίσιμων» πληροφοριών ήταν ο Χ.Σ., η ακριβής ιδιότητα του οποίου δεν έχει, ωστόσο, αποκαλυφθεί. Οι ίδιες πληροφορίες με μικρές παραλλαγές αναμεταδόθηκαν από την ιστοσελίδα www. forexlive.com, βάσει της οποίας γίνονται συζητήσεις για αναδιάρθρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του τρέιντερ της επενδυτικής τράπεζας είχε ως τίτλο: «Ερχεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;». Στη συνέχεια ο κ. Π.Μ. ενημερώνει τον Ελληνα φίλο λέγοντάς του ότι «το τελευταίο εικοσάλεπτο (δηλαδή χθες στις 15.30 ώρα Ελλάδας) φαίνεται να υπάρχει αυξημένος θόρυβος σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», επισημαίνοντας ότι «μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα».

Ο φιλόδοξος τρέιντερ, για να ενισχύσει την άποψή του και να δώσει πιο σοβαρή διάσταση στις πληροφορίες, παραθέτει στοιχεία για την αγορά των ομολόγων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το spread του διετούς ομολόγου διευρύνεται κατά 100 μονάδες βάσης έναντι 35 μονάδων το μεσημέρι. Αναφέρει δε και τη χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζών, οι μετοχές των οποίων υποχωρούσαν εκείνη την ώρα έως και 6%, ενώ στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης σημείωναν άνοδο έως 2%. Ο κ. Π.Μ. επανέλαβε ότι τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις έχουν ενταθεί, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από Ελληνες και ξένους αξιωματούχους. Και καταλήγει τονίζοντας: «Εάν ένα πιστωτικό γεγονός πραγματοποιηθεί, είναι κρίσιμο να δούμε ποιοι θα είναι οι όροι του, καθώς ένα ''κούρεμα'' θα έχει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα απ' ό,τι θα είχε η επιμήκυνση των ωριμάνσεων».

Οι «πληροφορίες» του κ. Π.Μ. είχαν τη μορφή «πιράνχας» για το Χρηματιστήριο Αθηνών και έγιναν γνωστές κοντά στη λήξη της συνεδρίασης. Μία ώρα νωρίτερα το ηλεκτρονικό ταμπλό δεχόταν ισχυρές πιέσεις, που είχαν ως επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Ο γενικός δείκτης διολίσθησε κάτω από τις 1.400 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1.399,69 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,62%.

Το έντονα αρνητικό κλίμα στην αγορά των μετοχών χτύπησε και την αγορά των ομολόγων. Το spread διετίας, δηλαδή η λήξη ομολόγων του 2012, εκτινάχτηκε στις 2.002 μονάδες βάσης.