Ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «BIOSOLENUTI» που συντονίζεται από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα, που βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης, έχει σαν στόχο την εύρεση νέων χρωμοφόρων υλικών για μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη απόδοση, την ανάπτυξη ενός κέντρου αριστείας στην περιοχή με την συμμετοχή όλων των παραγόντων, τόσο από το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, τα ΤΕΙ αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Προσκεκλημένος ομιλητής αυτή τη φορά ήταν ο Dr Réglier Marius από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας που ανέπτυξε το θέμα: "Recent advances in the copper-dioxygen chemistry in the copper-containing monooxygenases".

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάσθηκαν τα τελευταία επιτεύγματα της ομάδας του εργαστηρίου Βιοανόργανης Χημείας που είναι η απόκτηση ενός νέου αέριου χρωματογράφου για ανίχνευση υδρογόνου (μια νέα κατεύθυνση του εργαστηρίου για εναλλακτικές πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον),δύο νέα συστήματα καταλυτών για παραγωγή υδρογόνου με την ακτινοβολία ηλιακού φωτός, η σύνθεση ενός νέου υβριδικού υλικού μεταξύ ενός χρωμοφόρου και ενός διπεπτιδίου που με αυτο-οργάνωση αυξάνει τον χρόνο ζωής του στην διεγερμένη κατάσταση χωρίς να χάνει την ικανότητα απορρόφησης του ηλιακού φωτός. Επίσης, η ομάδα παρουσίασε μια νέα γενιά υβριδικών συστημάτων χρωμοφόρου-νανοανθράκων που φθάνει το ποσοστό ικανότητας σε απόδοση ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο στο 9,6%. Το ρεκόρ αυτό έρχεται δεύτερο παγκοσμίως μετά από αυτό του καθηγητή Michael Graetzel στο EPFL της Λωζάνης. Η χρήση τους στην παραγωγή αποτελεί μια νέα φθηνή και υψηλής απόδοσης. Παράλληλα, μια ξεχωριστή δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί πρόσφατα στο εργαστήριο με βάση την σύνθεση χρωστικών, η παραγωγή υδρογόνου! Αρκετά από τα βασικά χρωμοφόρα για τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ καλοί καταλύτες για παραγωγή υδρογόνου. Ο συνδυασμός των δύο ίσως είναι η βέλτιστη λύση για φθηνή ενέργεια! Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η απασχόληση δύο νέων ερευνητών που θα πλαισιώσουν σύντομα το εν λόγω πρόγραμμα.

Επίσης, οι ομάδες των καθηγητών Άννας Μητράκη από το τμήμα Υλικών, Παντελή Τρικαλίτη και Κώστα Μήλιου από το τμήμα Χημείας, του Εμμανουήλ Στρατάκη και Θεοφάνη Κιτσόπουλου από το ΙΤΕ καθώς και του Εμμανουήλ Κυμάκη από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της Κρήτης ανέπτυξαν στην επιστημονική επιτροπή τους κοινούς στόχους εργασίας με το εν λόγω πρόγραμμα και συζήτησαν μαζί τους.

Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης με επικεφαλής τον διευθυντή του, κ. Αρτέμη Σαϊτάκη, είναι ήδη σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας και έχουν πραγματοποιήσει από κοινού πολλές εκδηλώσεις. Η βοήθεια του Πάρκου είναι σημαντική για τις επαφές με παράγοντες της βιομηχανίας καθώς και για την κατοχύρωση των αποτελεσμάτων της ομάδας, όπως επισημάνθηκε κατά την συνάντηση.

Τα αποτελέσματα των συνεργασιών αυτών είναι ήδη πολύ σημαντικά με ανακοινώσεις στα καλύτερα περιοδικά του Τομέα. Το πιο σημαντικό για τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου είναι η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετά το πέρας της εν λόγω δράσης.Συνέδριο στην ΚρήτηΟ υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής, Α. Γ. Κουτσολέλος, ήταν πρόσφατα καλεσμένος του καθηγητή M. Graetzel στην Ελβετία, όπου αντάλλαξαν απόψεις και έθεσαν τα θεμέλια μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εργαστηρίων και όχι μόνο.

Αποφασίσθηκε και επίσημα η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο “Bioinspired Materials for Solar Energy Utilization” δηλαδή «Βιοεμπνεόμενα υλικά για χρήση της ηλιακής Ενέργειας» που θα λάβει χώρα στην Κρήτη, στα Χανιά στις 12 με 17 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί παγκοσμίως για το 2011 που έχει ανακηρυχθεί και έτος Χημείας.

Η ομάδα της Κρήτης μαζί με τους καθηγητές της επιστημονικής επιτροπής Dirk Guldi (Γερμανία), Roger Guilard, Réglier Marius (Γαλλία), Ivano Bertini (Iταλία), Daniel Gryko (Πολωνία), Νίκο Ταγματάρχη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Παναγιώτη Αργείτη (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και τον M. Graetzel (Ελβετία) κατόρθωσαν να έχουν ήδη την συμμετοχή των σημαντικότερων παγκοσμίως ερευνητών-καθηγητών στο αντικείμενο σαν προσκεκλημένους:

Balaban Silviu T. University Paul Cézanne, Marseille (France), Bernhard Stefan Carnegie Mellon University, (USA), Bertini Ivano University of Florence, (Italy) , Constable Edwin The University of Basel, (Switzerland), Eisenberg Rich University of Rochester, (USA), Falaras Polykarpos NCSR Demokritos, Athens (Greece), Fukuzumi Shunichi Ozaka University, (Japan), Graetzel Michael, Ecole Polytechnique de Lausanne, (Switzerland), Gray Harry B. California Institute of Technology, Caltech (USA), Guldi Dirk M. Universitat Erlangen-Nurnberg, (Germany), Guilard Roger Bourgogne University, Dijon (France), Gryko Daniel Polish Academy of Sciences, Warsaw (Poland), Hasobe Taku Keio University, (Japan), Hupp Joseph Northwestern University, (USA), Kymakis Emmanuel Technological Educational Institute of Crete, (Greece), Lianos Panagiotis University of Patras, (Greece), Logothetidis Stergios University of Thessaloniki, (Greece), Majima Tetsuro SANKEN, Osaka, (Japan), Papaconstantinou Elias NCSR Demokritos, Athens, (Greece), Prasad N. Paras University at Buffalo, NY (USA), Privalov Timofei Stockholm University, (Sweden), Ward D. Michael University of Sheffield, (UK), Weinstein Julia University of Sheffield, (UK), Sun Licheng Royal Institute of Technology, (Sweden), Torres Tomas Universidad Autónoma de Madrid, (Spain), Tron Thierry University Paul Cézanne, Marseille (France), Tsoutsos Theocharis Technical University of Crete, (Greece).

Όλοι τους έχουν αποδεχθεί και θα δώσουν το «παρών» στη σημαντική αυτή εκδήλωση. Αναμένεται να υπάρχει μια μεγάλη συμμετοχή επιστημών σχετικών με τις τελευταίες έρευνες σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν και εκλαϊκευμένες ομιλίες που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό.