Ψάρι ούτε για δείγμα δεν θα έχει η Μεσόγειος

Τι δείχνει νέα έρευνα και ποια είδη εξαφανίζονται


Χάνονται ψάρια της Μεσογείου λόγω της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ορισμένα από τα πιο περιζήτητα ψάρια στα ευρωπαϊκά εστιατόρια απειλούνται με εξαφάνιση.

Η IUCN συντάσσει τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο «Κόκκινο Κατάλογο» απειλούμενων ειδών και τονίζει πως η υπεραλίευση, η ρύπανση, η συρρίκνωση των οικοτόπων και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν 43 είδη ψαριών.

Ανάμεσα στα ψάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ο ερυθρός τόννος, το λαβράκι και ο μπακαλιάρος.

Ειδικότερα, 15 από αυτά τα είδη - στην πλειονότητά τους καρχαρίες και σαλάχια- χαρακτηρίζονται κρισίμως απειλούμενα, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται απειλούμενα ή ευάλωτα. «Ο πληθυσμός κυανόπτερων τόνων της Μεσογείου και του ανατολικού Ατλαντικού αποτελεί αντικείμενο έντονης ανησυχίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο αρμόδιος αξιωματούχος της IUCN Κεντ Κάρπεντερ. «Εκτιμάται ότι η δυνατότητα αναπαραγωγής των ειδών αυτών τα τελευταία 40 χρόνια μειώθηκε κατά 50% εξαιτίας της εντατικής υπεραλίευσης.»

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόννου του Ατλαντικού Ωκεανού, η αλίευση του είδους κορυφώθηκε το 1996, φθάνοντας τους 50.000 τόνους κυανόπτερου τόννου. «Η μη συμμόρφωση με τις ισχύουσες ποσοστώσεις σε συνδυασμό με την ευρέως διαδεδομένη πρακτική να δηλώνονται μικρότερες ποσότητες ψαριών απ όσα αλιεύονται στην πραγματικότητα, ενδέχεται να έχουν υποβαθμίσει τις προσπάθειες προστασίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο.Απειλή και το τσιγάρο

Εν τω μεταξύ, σε δεύτερη έκθεση, επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ψάρια κινδυνεύουν από τις τοξικές ουσίες των τσιγάρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύονται σε ειδική έκδοση της επιθεώρησης Tobacco Control, ακόμη και ένα αποτσίγαρο αρκεί για να σκοτώσει τα μισά ψάρια μιας μικρής λίμνης.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι «γόπες» αποτελούν την πλέον κοινή μορφή σκουπιδιού καθώς κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο, καπνίζονται περίπου... 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα!