Στα «μαλακά» φαίνεται ότι θα πέσουν τελικά όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζει για αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στόχος της ρύθμισης θα είναι να διευκολυνθούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να τακτοποιήσουν -όχι να νομιμοποιήσουν- το αυθαίρετό τους, «ώστε να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν» και να βάλει στα ταμεία του το κράτος έως και 1,5 δισ. ευρώ

Η ίδια πηγή άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο σχέδιο που θα ετοιμάσουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, να ενταχθούν όχι μόνο όσοι έχουν αυθαίρετο προ του 2004 και δεν το δήλωσαν ως τότε, αλλά και όσοι έχτισαν αυθαίρετα μετά το 2004, για τους οποίους τα πρόστιμα ήταν όντως εξοντωτικά. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση θα είναι οριζόντια για όλους και, με βάση τα ήπια πρόστιμα που ισχύουν για τους προ του 2004, θα ανέρχονται σε περίπου 50 ευρώ το τετραγωνικό εφάπαξ και το μισό αυτού κάθε χρόνο, το οποίο μειώνεται στο 1/3, αν εξοφλείται χωρίς δόσεις.

Για παράδειγμα, αυθαίρετο 100 τ.μ. θα εξαιρείται κατεδάφισης με 5.500 ευρώ πρόστιμο ανέγερσης και 2.750 ευρώ ως πρόστιμο διατήρησης κάθε χρόνο (ή το 1/3, αν εξοφλείται τοις μετρητοίς). Η λύση της νομιμοποίησης του αυθαιρέτου αποκλείεται, επειδή αντίκειται στο Σύνταγμα.