Στο “Σύμφωνο των Νησιών” συμμετέχει πλέον και η Κρήτη αφού ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης υπέγραψε προχθές στις Βρυξέλλες το σχετικό πρωτόκολλο παρουσία της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Σύμφωνο των Νησιών αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για την εισαγωγή σε τοπικό επίπεδο αειφόρων συστημάτων ενέργειας. Βασικός στόχος και επιδίωξη του Συμφώνου με ορίζοντα το 2020 είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας από ΑΠΕ στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Πάνω από 30 νησιά υπογράψαμε το Σύμφωνο. Δημιουργούμε ένα ισχυρό λόμπι για την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ποιότητας ζωής των πολιτών, ζητήματα για τα οποία θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν κορυφαία θέματα στις εκδηλώσεις με τίτλο «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας» που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν κορυφαία θέματα στις εκδηλώσεις με τίτλο «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας» που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων άλλων νησιωτικών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ.Αρναουτάκης υπέγραψε το “Σύμφωνο των νησιών” και επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Κρήτη αυτό το διάστημα.

«Η Κρήτη αν και δεν είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένη με την ηπειρωτική χώρα ως «πραγματικό ενεργειακό νησί» πρωτοπορεί σε υλοποίηση εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αιολικά πάρκα ισχύος 170MW που παρέχουν 16% της ετήσιας ηλεκτρικής κατανάλωσης, με φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 35MW που έχουν τεθεί σε λειτουργία την τελευταία διετία, με 400.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών θερμοσιφώνων που παρέχουν το 2% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης με την εντατική χρήση της τοπικής αγροτικής βιομάζας (πυρηνόξυλο) να συμβάλει στην κάλυψη θερμικών αναγκών.

Σε φάση αδειοδότησης, άλλωστε, βρίσκονται υβριδικές εγκαταστάσεις αιολικών με αντλησιοταμίευση καθώς και 2 ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ καινοτόμες επενδύσεις και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχουν κυρίως στον τουριστικό τομέα» ανέφερε ο περιφερειάρχης και επεσήμανε ότι η υπογραφή των «Συμφώνων των Νησιών» καθώς και η συμμετοχή μας σε άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες και προγράμματα θα βελτιώσει την αντίληψη του πολιτικού προγραμματισμού, θα αναπτύξει τις τεχνικές δεξιότητες, θα προσδιορίσει και θα προετοιμάσει τραπεζικά βιώσιμες επενδύσεις, θα εντοπίσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα περιγράψει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, θα προωθήσει τη συμμετοχή των τοπικών αρχών – κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών και θα ενισχύσει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρωπαϊκή συναντίληψη στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας και της αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος.

Και κατέληξε:

«Η ενεργή συμμετοχή των Ερευνητικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του νησιού μας στην «πράσινη ενεργειακή ανάπτυξη» και στην προώθηση της «πράσινης καινοτομίας» αποκτά για μας ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η «πράσινη πληροφόρηση» και η επιμόρφωση των φορέων που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η «περιβαλλοντική και ενεργειακή εκπαίδευση» στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη δημιουργία νέων ενεργών πολιτών που θα αποζητούν και θα εφαρμόζουν τις αρχές της ενεργειακής και κλιματικής αειφορίας καθορίζουν την κατεύθυνσή μας.

Γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας δεν είναι ζήτημα επιλογής.

Είναι μια αναγκαιότητα!» κατέληξε.