Της Κατερίνας Μυλωνά

Από τους 35 υποψηφίους, περισσότεροι από 20 έχουν δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη δουλειά τους

Το υπουργείο Παιδείας «κόβει τα φτερά» των αποφοίτων των εσπερινών Λυκείων αφού, με έμμεσο τρόπο, τους αποκλείει από τις πανελλαδικές εξετάσεις!

Όπως αποφάσισε, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν πρωινές ώρες, όταν, δηλαδή, το σύνολο σχεδόν των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων εργάζεται και δεν μπορεί να λείψει από τη δουλειά!

Όπως είναι γνωστό, στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν άνθρωποι που για κάποιο λόγο δεν πήραν απολυτήριο σε νεαρή ηλικία αλλά αποφάσισαν αργότερα να διεκδικήσουν μία δεύτερη ευκαιρία με την προοπτική να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς οικονομική άνεση που χρειάζεται να εργάζονται το πρωί και το απόγευμα να πηγαίνουν κατευθείαν στο μάθημα. Οι περισσότεροι, μάλιστα, έχουν οικογένεια, την οποία πρέπει να φροντίζουν.



Αναστάτωση στο Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου

Μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, οι οποίοι ονειρεύονταν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις καθώς φοβούνται ότι την επόμενη μέρα των πανελλαδικών, θα χάσουν τη δουλειά τους.

Παρόλο που το υπουργείο προβλέπει να δίνεται άδεια σε όσους εργάζονται, η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι εργοδότες δε θα δουν με καλό μάτι κάποιον που θα λείπει τόσα πρωινά από τη δουλειά του.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Σασλή, από τους 35 υποψηφίους, περισσότεροι από 20 έχουν δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη δουλειά τους. «Δεν ξέρουν πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου.

Ο κ. Σασλής καταγγέλλει τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προφανώς ελήφθη για οικονομικούς λόγους, και λέει πως «είναι σκοπός της ζωής τους, οι μαθητές θέλουν να πετύχουν σε μια σχολή και τους αφαιρεί αυτό το δικαίωμα. Δεν υπάρχει ευαισθησία; Πληγώνει ανεπανόρθωτα αυτούς τους ανθρώπους».

Ο διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου μιλά για μία πρωτόγνωρη απόφαση που, ουσιαστικά, έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο του σχολείου. «Δεν μπορεί να καταστρατηγείται η κύρια προϋπόθεση λειτουργίας του σχολείου. Οι μαθητές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τη δουλειά τους, έχουν υποχρεώσεις, οικογένεια. Δεν μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους ή φοβούνται να πάρουν άδεια», τονίζει.