Τη στάνη από την οποία προήλθαν τα αρνιά που αγοράζουν θα μπορούν να ξέρουν οι καταναλωτές που θα επιλέξουν προϊόντα από την ομάδα Παραγωγών «Κρητικά Μιτάτα». Πάνω στους μηρούς των ζώων θα υπάρχουν ετικέτες που θα παρουσιάζουν το λογότυπο «Κρητικά Μιτάτα» και τον κωδικό της κτηνοτροφικής μονάδας από την οποία προέρχεται κάθε αρνί. Έτσι οι καταναλωτές θα ξέρουν τι αγοράζουν.

Αυτά ανακοίνωσε χθες η Ομάδα Παραγωγών στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα «βαφτίσια» ξένων ζώων ως ελληνικά και να διαφυλάξει το εισόδημα των παραγωγών. Μια προσπάθεια που ωφελεί και τους καταναλωτές.

Όπως ήδη έχει γράψει η «Π» η ομάδα παραγωγών «Κρητικά Μιτάτα» έχει κλείσει συμφωνία με αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την απευθείας πώληση 3500 αρνιών ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Θα ακολουθήσει νέα συμφωνία ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, όλα τα σφάγια που θα διατίθενται στην αγορά από τα «Κρητικά Μιτάτα», θα είναι ταυτοποιημένα με ειδική αυτοκόλλητη ετικέτα δυο όψεων και μιας χρήσης η οποία θα τοποθετείται στο νεύρο του μηρού όπου κρεμιέται το σφάγιο. Στην μια όψη της ετικέτας εμφανίζεται το λογότυπο της Ομάδας Παραγωγών και στην άλλη ο κωδικός της κτηνοτροφικής μονάδας που δίνει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.



Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

«Το εγχείρημα της πρωτοβουλίας αυτής για αυτοδιαχείριση παρακάμπτοντας την πληγή των μεσαζόντων, θα στεφθεί με επιτυχία στηρίζοντας το εισόδημα του παραγωγού και ταυτόχρονα προστατεύοντας τον καταναλωτή» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση τους οι κτηνοτρόφοι.

Η διαχείριση θα γίνει με την μέθοδο της εκκαθάρισης πράγμα που σημαίνει ότι από την τιμή της χονδρικής θα αφαιρεθεί το κόστος σφαγής και μεταφοράς και η υπόλοιπη καθαρή αξία του κρέατος θα αποδοθεί ακέραια στον παραγωγό. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το λειτουργικό κόστος του φορέα διαχείρισης θα καλυφθεί μόνο από τη διαχείριση των υποπροϊόντων σφαγής (δερμάτων και εντοσθίων) τα οποία δεν αποτελούσαν ποτέ μέχρι σήμερα εισόδημα για τον παραγωγό. Ως εκ τούτου η τιμή στον παραγωγό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα έξη (6) ευρώ .

«Το γεγονός αυτό αναπτερώνει το ηθικό των κτηνοτρόφων της Κρήτης που έπεσαν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης των ζωεμπόρων της ντόπιας αγοράς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική εξαθλίωση του κλάδου και την αδυναμία προμήθειας ζωοτροφών, μειοδότησαν τους τελευταίους μήνες την τιμή των αμνοεριφίων κάτω από τα 4 ? το κιλό, παρότι οι τιμές στην κατανάλωση δεν μειώθηκαν αντιστοίχως» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει ως εξής:

«Ήδη με το άκουσμα της είδησης η αγορά της Κρήτης έχει αναπροσαρμοστεί στα 5-5,5 ευρώ και οι ζωέμποροι συνεχίζουν να πλειοδοτούν τα αμνοερίφια υποσχόμενοι για το Πάσχα ακόμη και τα 6?.»