Το λεύκωμα “Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν”, το οποίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν”, η οποία περιλαμβάνει θεαματικές εικόνες από το ομότιτλο λεύκωμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι κ. Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και οι συγγραφείς του λευκώματος κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μάκης Παλαιολόγου, Δρ. Αστροφυσικής, Αστεροσκοπείο Σκίνακα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Με θέα το σύμπαν

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος, μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες με τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στoν Ψηλορείτη. Με αφετηρία το ηλιακό μας σύστημα και ενδιάμεσους σταθμούς μερικά από τα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, σμήνη άστρων ή γαλαξίες που υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα, το κοσμικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τις εικόνες μερικών από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα: μακρινοί γαλαξίες που το φως τους έφυγε προς εμάς πριν από ένδεκα δισεκατομμύρια χρόνια.

Η πανδαισία μορφών και χρωμάτων -που αποτελεί από μόνη της μοναδική αισθητική εμπειρία- συνοδεύεται από απλή και γλαφυρή παρουσίαση των αντικειμένων που συναντάμε, γραμμένη από έμπειρους αστρονόμους που ταξιδεύουν μαζί μας και μας ξεναγούν στα αξιοθέατα αυτού του θαυμαστού σύμπαντος όπως μας αποκαλύπτεται από την πιο πρόσφατη αστρονομική έρευνα.