“Ευκαιρία να γίνουν έργα στην ενδοχώρα” χαρακτήρισε χθες από το Ρέθυμνο την απόφαση να διατεθούν 80 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ (όπως αποκάλυψε χθες η «Π») ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης που είχε σύσκεψη με τοπικούς φορείς για την πορεία εκτέλεσης και αποπληρωμής των δημοσίων εργων στους δήμους.

Ο περιφερειάρχης επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της “Π” τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Περιφέρειας με τον σύνδεσμο εργοληπτών, προκειμένου να απορροφηθούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για την εκτέλεση έργων που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ βρίσκονται στο στάδιο της πρόσκλησης 20 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων σε όλη την Κρήτη που αφορούν στην οδική ασφάλεια του επαρχιακού δικτύου, 25 εκατ. ευρώ για έργα δημοτικής οδοποιίας και 10 εκατ. ευρώ για έργα επίσης δημοτικής οδοποιίας, ενώ ακόμη 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην επαρχιακή οδοποιία στο πρόγραμμα “ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ”.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης η Περιφέρεια έχει πιστωθεί με 13 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι εργολαβίες των υπό εκτέλεση έργων. Παράλληλα όπως είπε δρομολογούνται οι διαδικασίες για να εξοφληθούν υπάχουσες οφειλές σε έργα του ΟΣΚ, του “Θησέα”, ΕΤΕΡΠΣ και άλλων προγραμμάτων. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή υπογράμμισε ότι θέληση της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, είναι να αποπληρωθούν όλα τα οφειλόμενα έργα. Στα πλαίσια δε της “καλλικρατικής” απογραφής των έργων, σύντομα θα υπάρχει συνολική εικόνα από όλη την Κρήτη, ενώ ο στόχος είναι “ξεχρεώνουμε και δημοπρατούμε”.

Οι εργολήπτες και οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου κατέθεσαν τις απόψεις τους και τα ερωτήματά τους στα οποία και δόθηκαν απαντήσεις από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.



Σύσκεψη χθες και στο Ηράκλειο

Την τακτοποίηση των οφειλών της Περιφέρειας αφού πλέον εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός υποσχέθηκε άμεσα ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης στη συνάντηση που είχε χθες με τον σύλλογο πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων Ηρακλείου . Παράλληλα ο κ.Κουκιαδάκης τόνισε ότι θα κάνει άμεση παρέμβαση προς τον ΟΣΚ για να εξοφληθούν οι οφειλές που υπάρχουν προς τις εργοληπτικές εταιρείες.

“Είχαμε μια ειλικρινή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εργολήπτες τους οποίους εμείς αντιμετωπίζουμε ως συνεργάτες. Ξέρουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις μας“, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε από τους ίδιους να κάνουν γρήγορα και ποιοτικά έργα επισημαίνοντας ότι “η Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους για ότι πρόβλημα προκύψει“. Αρκεί όλα να γίνονται σύννομα και με διαφάνεια. Ο κ. Κουκιαδάκης επεσήμανε ότι η οφειλή που υπάρχει με τα 2 εκατομμύρια είναι του ΟΣΚ και πρέπει να εξοφληθεί γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος θα πάει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού και να ζητήσει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα.

“Εμείς τις υποχρεώσεις που έχουμε από διάφορα έργα θα τις εκπληρώσουμε στο ακέραιο. Υπήρξε μια καθυστέρηση επειδή δεν είχαμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό“, τόνισε ο κ.Κουκιαδάκης, ο οποίος μετέφερε τη δέσμευση και του περιφερειάρχη ότι τα έργα που είχαν προγραμματίσει και δημοπρατήσει οι νομαρχιακές αρχές θα προχωρήσουν όλα.

Οδηγός εργασιών

Στο μεταξύ η πρώτη συνάντηση των διευθυντών Ανάπτυξης όλων των περιφερειακών ενοτήτων έγινε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Λαμπρινού.

Αντικείμενο της σύσκεψης η ενιαία χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες εξυπηρέτηση των πολιτών, στις υποθέσεις που τους απασχολούν. Για την επίτευξη του στόχου όπως τονίστηκε έχει δημιουργηθεί ένα προσχέδιο «οδηγού εργασιών» το οποίο θα συζητηθεί περεταίρω σε επόμενες συναντήσεις. Ταυτόχρονα εξετάστηκε εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών δομών και συστημάτων που ήδη υπάρχουν ώστε να επέλθει καλύτερη ποιότητα και ταχύτητα στην διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών. Οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη από όλη την Κρήτη, ανταποκρίθηκαν θετικά στα νέα δεδομένα.