Την ίδρυση τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων στο Ηράκλειο αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας κατά την κάθοδο της στην Κρήτη στις αρχές του Απριλίου, όπως έχει αποκαλύψει η «Π».

Τόσο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανόλης Όθωνας όσο και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου αναμένεται να έχουν σειρά υπηρεσιακών επαφών με τους αξιωματικούς και το προσωπικό της τοπικής Αστυνομίας ενώ θα έχουν συναντήσεις και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες όπως η ίδρυση της υπηρεσίας Τροχαίας του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αλλά και της λειτουργίας τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων.

Αυτό άλλωστε είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί καθώς το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής είχε κάνει τη σχετική προαναγγελία τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Μέχρι σήμερα τις μεταγωγές σε επίπεδο Κρήτης αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο το Β’ Αστυνομικό Τμήμα και είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις μεταγωγής 20 και 30 κρατουμένων, τρέμει το «φυλλοκάρδι» των αστυνομικών που συμμετέχουν, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν κρατούμενους, ο φάκελος των οποίων φέρει με κόκκινη ένδειξη «λίαν επικίνδυνος».

Οι αστυνομικοί που θα επανδρώσουν το υπό ίδρυση Τμήμα, θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις μεταγωγές, αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα που για μια μεταγωγή «επιστρατεύονται» αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες.

Το θέμα των μεταγωγών των κρατουμένων αντιμετωπίζεται ως «καυτό» ζήτημα για την Ελληνική Αστυνομία-και σε τοπικό επίπεδο. Ο κίνδυνος για μία απόδραση πάντα ελλοχεύει, όμως δεν είναι μόνο αυτός. Κρατούμενοι με μεταδιδόμενες ασθένειες, θεωρούνται πάντα ως «βαρύ φορτίο» για τον αστυνομικό ή τον σωφρονιστικό που θα τους συνοδεύσει. Τα μέτρα που λαμβάνονται, πολλές φορές δεν είναι αρκετά και πολλοί αστυνομικοί έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο μιας πιθανής ασθένειας ή της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς ενός επικίνδυνου κακοποιού.



Η επίσκεψη της ηγεσίας

Οι κ. Όθωνας και Οικονόμου αναμένονται να επισκεφθούν την Κρήτη την 1η Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, προκειμένου να παραστούν στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου με τιμώμενα πρόσωπα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου, Νίκο Μαρκάκη αλλά και τον Αστυνομικό Διευθυντή και προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανόλη Σφακιανάκη.

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, προγραμματίζονται συσκέψεις με τους Αστυνομικούς Διευθυντές, τους Διοικητές και συνδικαλιστές της τοπικής Αστυνομίας ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων και αμέσως μετά αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.