Του Γιάννη Ζωράκη

“Σκούπα” αποκριάτικα στο κέντρο

Μάζεψαν και το κιόσκι του καστανά!


Άφωνοι έμειναν χθες το πρωί (εν μέσω Αποκρεών) ιδιοκτήτες καφετεριών του κέντρου, αλλά και πολίτες, στη θέα της “επιχείρησης σκούπα”, για την απομάκρυνση παράνομων τραπεζοκαθισμάτων.

Μικτό κλιμάκιο της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Μαρκάκη, ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί τεράστια επιχείρηση από την οδό Χάνδακος, η οποία και επεκτάθηκε στους πεζόδρομους γύρω από τη Λότζια.

Μη μπορώντας να αντιδράσουν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι, έβλεπαν τραπεζοκαθίσματα, σόμπες, ακόμα και διακοσμητικά ή ζαρντινιέρες να απομακρύνονται εν ριπή οφθαλμού. Κάποιοι μάλιστα από τους υπαλλήλους κινδύνευσαν μέχρι και να καταδικαστούν, αφού όπως καταγγέλλεται από καταστηματάρχες, το κλιμάκιο εξάντλησε όλη την αυστηρότητα του στο πλαίσιο της επιχείρησης. Από την επιχείρηση δεν γλίτωσε ούτε το κιόσκι με τα κάστανα, μπροστά από το κτίριο Ακτάρικα, ενώ ιδιαίτερα τυχεροί στάθηκαν οι “Χοιροκίνητοι”, αφού το κιόσκι της ομάδας του κρυμμένου θησαυρού μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ήταν από τα ελάχιστα που δεν απομακρύνθηκαν.

Η κατάσταση προκάλεσε την οργή και αγανάκτηση των ιδιοκτητών καφετεριών, ενώ αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης σε όλα τα στέκια της πόλης ως το μεσημέρι. Η “στρατιωτικού χαρακτήρα” ωστόσο, όπως χαρακτηρίστηκε από ιδιοκτήτες, επέμβαση φάνηκε να έχει παροδική ισχύ, αφού πολλές από τις επιχειρήσεις ως τη 1.00 το μεσημέρι είχαν βγάλει ξανά τραπεζοκαθίσματα και λειτουργούσαν όπως πριν. Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών παράλληλα, χωρίς να κάνουν επώνυμες δηλώσεις, υποστήριζαν πως η επιχείρηση έγινε στοχευμένα και δεν αφορούσε το σύνολο των καφετεριών, αλλά επιλεκτικά κάποιες από αυτές. Πολλοί ήταν εκείνοι επίσης που υποστήριζαν πως τόσο ο δήμος όσο και η Εισαγγελία, μοιάζουν να «κλείνουν τα μάτια» για κάποιες επιχειρήσεις και να εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους σε κάποιες άλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο εξαιτίας μιας πρωτοφανούς εμπάθειας που επιδεικνύουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις εναντίον συναδέλφων τους, που όχι μόνο ζητούν παραδειγματικές ποινές, αλλά δεν σταματούν να πραγματοποιούν καταγγελίες.

Οι ιδιοκτήτες καφετεριών εμφανίζονται προετοιμασμένοι επίσης “ν’ ανοίξουν πόλεμο” με τους αρμόδιους φορείς, καθώς οι φερόμενοι ως παράνομοι επιδιώκουν πλέον μια καθολική εφαρμογή του νόμου σε κάθε γωνιά της πόλης. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, ήδη συνεργάζονται με τους δικηγόρους τους προκειμένου να δημιουργήσουν φακέλους με τις περιπτώσεις που είτε η Εισαγγελία, είτε ο δήμος έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να μην αγγίζουν. Η χθεσινή επιχείρηση φαίνεται πως ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις, ορατό είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός φαύλου κύκλου.



Τα νόμιμα



Υπέρ της νομιμότητας τάσσεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Εστιατορίων και Μπαρ νομού Ηρακλείου, Γιάννης Τσακιράκης. Ο κ. Τσακιράκης ούτε επιδοκιμάζει, αλλά ούτε και αποδοκιμάζει την ενέργεια, αλλά τονίζει πως εφόσον ο Εισαγγελέας εφάρμοσε το νόμο, η επιχείρηση καλώς έγινε.

«Ο Σύλλογος μας δεν μπορεί να υπερασπιστεί το μη νόμιμο» αναφέρει ο κ. Τσακιράκης και προσθέτει: «Εφόσον οι συνάδελφοι δεν ήταν νόμιμοι, ο κ. εισαγγελέας έπρεπε να πράξει τα δέοντα. Αν υπήρξαν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως είναι νόμιμοι, αλλά ο Εισαγγελέας κρίνει πως δεν είναι, αυτό πρέπει να εξεταστεί».

Τονίζεται πως μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε για επιχειρήσεις που έχουν προέγκριση άδειας λειτουργίας από το δήμο, αλλά όχι μόνιμη άδεια. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται κατά κόρον στο Ηράκλειο, για πάρα πολλές επιχειρήσεις, αφού η κανονική άδεια χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου εγκριθεί.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που έβγαλαν ξανά τραπεζοκαθίσματα ο κ. Τσακιράκης αναφέρει:

«Κακώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εφόσον δεν είναι νόμιμες έβγαλαν ξανά τραπεζοκαθίσματα».

Διευκρινίσεις κάνει επίσης ο κ. Τσακιράκης σε σχέση με τις επικρίσεις ιδιοκτητών για «επιλεκτική επιχείρηση».

«Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με συναδέλφους που καταγγέλλουν άλλους συναδέλφους ή που διερωτώνται γιατί να διωχτούν αυτοί, αφού κάποιοι άλλοι είναι περισσότερο παράνομοι» αναφέρει ο κ. Τσακιράκης και τονίζει:

«Ο νόμος είναι ένας και κοινός για όλους. Το ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά και όχι κατά περίπτωση αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι οι ιθύνοντες και θεωρώ πως θα λειτουργήσουν εφαρμόζοντας το νόμο για όλους και όχι για μερικούς. Διότι αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει μεγάλο θέμα».

Δημοτική Αστυνομία

Τη διευκρίνιση πως η εντολή για την επιχείρηση δόθηκε από τον εισαγγελέα κι όχι από τη Δημοτική πραγματοποιεί ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Στρατής Δαγκωνάκης.

«Ο κ. εισαγγελέας οργάνωσε μια επιχείρηση συγκεκριμένου χαρακτήρα, την οποία είχαμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε ως Δημοτική Αστυνομία και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί» υποστηρίζει ο κ. Δαγκωνάκης και προσθέτει:

«Στόχος όλων μας εξακολουθεί να παραμένει θεωρώ ένα κοινωνικό και δίκαιο Κράτος και αυτή την αρχή πιστεύω πως υπηρετούμε όλοι».