Προ των πυλών βρίσκεται το μεγάλο υβριδικό έργο που ετοιμάζουν στην περιοχή πάνω από τα Μάλια (όρια νομού Λασιθίου) η ΔΕΗ και η γαλλική EDF! Παράλληλα η ΔΕΗ ενδιαφέρεται και για τη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς έχει φτιάξει άλλη κοινοπραξία με την ισπανική εταιρεία "URBASER S.A".

Για τα σχέδια της ΔΕΗ στην Κρήτη ενημέρωσε τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ.Αρθούρος Ζερβός που συνοδευόταν στην Κρήτη και από τον επικεφαλής της EDF, τον ελληνικής καταγωγής Πάρι Μουράτογλου.

Ο κ.Ζερβός μάλιστα εμφανίστηκε και αισιόδοξος παρά την καθυστέρηση του σταθμού για την Κορακιά και άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό θα προχωρήσουν σε απαλλοτρίωση.

Οι κ.Ζερβός και Μουράτογλου ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη για τους υβριδικούς σταθμούς και τη δραστηριότητα στην Κρήτη. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και η Γαλλική εταιρεία ενέργειας EdF Energies Nouvelles έχουν συμμαχήσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε αιολικά και υβριδικά πάρκα.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας αφορά σε πρώτη φάση την ανάπτυξη αιολικών πάρκων 250MW στην Φλώρινα, καθώς επίσης και 90 MW υβριδικό, αιολικό και αντλησιοταμίευση εδώ στην Κρήτη.

Βάσει της συμφωνίας ανά έργο, το ποσοστό συμμετοχής θα διαφοροποιείται 51 - 49% ανάλογα με το ποια εταιρεία θα εισφέρει το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν πρόσφατα εξασφαλίσει ένα σημαντικό αριθμό αδειών παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως πχ το υβριδικό της EdF στην Κρήτη, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός ώριμων αδειών παραγωγής που φαίνεται ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία. Εκτιμάται δε, ότι τα πάρκα της προηγούμενης συμφωνίας των 122 MW, θα ενταχθούν στο νέο κοινοπρακτικό σχήμα.

Επίσης η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην σύσταση κοινής εταιρείας με την ισπανική εταιρεία Urbaser S.A. με αντικείμενο τη μελέτη, την εκτέλεση έργων και την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζονται με :

τη διαχείριση αποβλήτων

την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαχείριση αποβλήτων και την επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών υδατικών αποβλήτων, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Θυμίζουμε ότι η Urbaser ανήκει στον όμιλο εταιρειών "ACS",που ανήκει στον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης κ. Φλορεντίν Πέρεθ και δραστηριοποιείται στον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων προσφέροντας υπηρεσίες σε συνολικό πληθυσμό άνω των 50 εκ. πολιτών. Δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Βόρειο & Νότιο Αμερική, Αφρική, Ινδία & Μέση Ανατολή και απασχολεί 32.000 υπαλλήλους.