Τον ακούραστο υπηρέτη των γραμμάτων, ο οποίος έχει συμπληρώσει 90 χρόνια ζωής, Στυλιανό Αλεξίου, θα τιμήσει απόψε το τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.Ενας μηχανικός του λόγου

Ο Στυλιανός Αλεξίου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης (δίδαξε την περίοδο 1977-1991), πρώην Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου (1962-1977), είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και Επίτιμος Διδάκτωρ των πανεπιστημίων Padova, Αθηνών και Κύπρου. Ανακάλυψε τους υστερομινωικούς τάφους του Λιμένος Κνωσού και τους πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους της Λεβήνος (Λέντα).

Στο Μουσείο Ηρακλείου δημιούργησε μια νέα πτέρυγα και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη. Ίδρυσε τα Μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου. Δημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Πραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων ("Έρωτόκριτος", "Απόκοπος", "Βοσκοπούλα", "Διγενής Ακρίτας", Σολωμός"), καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης στο ΙΕ' - ΙΖ' αι. Άλλες εργασίες του αφορούν σε θέματα ιστορικής γλωσσολογίας και σε ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων Ελληνικών. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κ. Πέτρος Ινιωτάκης, και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.

Στη συνέχεια, η φιλόλογος-ιστορικός, κ. Λένα Τζεδάκη – Αποστολάκη, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα « Στυλιανός Αλεξίου, οδός Αργυράκη 3», η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αγγέλα Καστρινάκη, θα αναπτύξει το θέμα « Στυλιανός Αλεξίου, ένας εξαίσιος μηχανικός της γλώσσας, της σκέψης, της ποιητικής τέχνης». Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του αν. καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κώστα Ανδρουλιδάκη με θέμα «Ο στοχαστικός λόγος του Στυλιανού Αλεξίου» και του αρχιτέκτονα, αντιπροέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Οδυσσέα Ν. Σγουρού, «Μικρός ποιητικός χαιρετισμός σ’ ένα μηχανικό του λόγου».

Στη συνέχεια, θα γίνει απόδοση τιμής στον Στυλιανό Αλεξίου εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΑΚ από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής.

Ο κ. Αλεξίου θα χαιρετίσει την εκδήλωση και, τέλος, η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα με το φωνητικό σύνολο “Θαλήτας”.Μια σπουδαία προσωπικότητα

«Η παρουσία του σήμερα σε μια συνάντηση των μελών του τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε μια σπουδαία προσωπικότητα του σύγχρονου πνευματικού κόσμου του τόπου και παράλληλα να υπογραμμίσουμε και να προβάλουμε όλα όσα αντιπροσωπεύει για την τοπική κοινωνία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, η σπουδαία προσωπική και διανοητική του κατάθεση που με σεμνότητα και επιμονή υποστηρίζει στη διάρκεια μιας αδιάλειπτης και ακάματης πολύχρονης κοινωνικής και επιστημονικής παρουσίας», αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ.