«Καζάνι που βράζει» είναι η Μέση Ανατολή δύο μήνες αφότου η απελπισία οδήγησε έναν νεαρό Τυνήσιο να αυτοπυρποληθεί, ανάβοντας τη σπίθα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και τη βόρεια Αφρική.

Πυρ κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών άνοιξε χθες ο στρατός, μετά τις κηδείες των τεσσάρων νεκρών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν. Δεκάδες τραυματίστηκαν στην πλατεία Μαργαριταριού, όπου χτυπά η καρδιά της εξέγερσης κατά της σουνιτικής δυναστείας των Χαλίφα. Η εκρηκτική κατάσταση στο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου, ανησυχεί την Ουάσιγκτον. Πιθανή αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να φέρει το Μπαχρέιν στη σφαίρα επιρροής του σιιτικού Ιράν. Ματαίωσε την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Γερμανίας, ενώ, η Βρετανία θα επανεξετάσει τις εξαγωγές όπλων και αστυνομικού εξοπλισμού.

Στη Λιβύη φθάνουν τους 24 οι νεκροί στις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων, σύμφωνα με την εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Στη Βεγγάζη -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που συγκεντρώνει τους σφοδρότερους επικριτές κατά του Μουαμάρ Καντάφι- πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση χθες το απόγευμα

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοφώνου στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου .

Χιλιδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κατά πληροφορίες έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν χθες από φυλακή της Βεγγάζης.

Όγδοη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων χθες στην Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά, ζητώντας την πτώση του βασιλιά Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης, ενώ κατά πληροφορίες τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει διαδήλωση στο λιμάνι του Άντεν .

Οι Αιγύπτιοι επέστρεψαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Πραγματοποίησαν μία «Πορεία Νίκης» για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος, αλλά και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να διασφαλίσει πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Αμάν της Ιορδανίας όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε εκατοντάδες νέους που διαδήλωναν, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την πρώτη έξαρση βίας αφότου άρχισε το κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης στην Ιορδανία, πριν από πολλές εβδομάδες.

Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι του Ομάν, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ή ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μουσκάτ, ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο.

Πληροφορίες από ιστότοπο της αντιπολίτευσης στη Σύρια all4Syria.info, περισσότερα από 100 άτομα διαδήλωσαν στην καρδιά της Δαμασκού κατά της βίας των αστυνομικών, οι οποίοι χτύπησαν ένα νεαρό άνδρα.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώθηκαν χθες στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας θάνατος στους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Περίπου 1000 βεδουίνοι στο Κουβέιτ διαδήλωσαν χθες ζητώντας να αποκτήσουν δωρεάν υγεία και παιδεία. Οι Αρχές ασφαλείας διέλυσαν τη διαδήλωση με τη βία ενώ προέβησαν και σε πολλές συλλήψεις. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.